Бережімо очі: невідкладна допомога при травмах та опіках органа зору

11 березня 2022
659
Бережімо очі: невідкладна допомога при травмах та опіках органа зору

Травми ока можуть бути механічними (поранення, удар, потрапляння стороннього тіла), хімічними (опік кислотами або лугами), термічними (обмороження чи опік ока), променевими (вплив іонізуючого випромінювання).

Невідкладна допомога при пораненнях ока:

накладання бінокулярної пов’язки;

введення внутрішньом’язово антибіотика широкого спектра дії і протиправцевого анатоксина;

у терміновому порядку направити хворого у спеціалізований стаціонар. Транспортувати хворого в положенні лежачи;

категорично забороняється видаляти з ока сторонні тіла, що тирчать.

При контузіях (травми, які нанесені тупим предметом) пошкоджуються як повіки, слизова оболонка ока (кон’юнктива) так і очне яблуко. При цих пошкодженнях спостерігаються крововиливи як пара орбітальні так і в оболонки очного яблука і під кон’юнктиву. Невідкладна допомога при ушкодженні повік: спочатку холод, розсмоктуючі препарати. Хворим із контузією очного яблука вводять гемостатики (10% розчин хлористого кальцію внутрішньовенно, дицинон, вікасол в ін’єкціях чи таблетках), накладають пов’язку і негайно направляють в спеціалізований травмценр.

Опік – це одне з небезпечних пошкоджень шкіри, слизової оболонки, а також підлягаючих тканин у результаті впливу високих температур (термічний опік), хімічних речовин (концентровані кислоти, їдкі луги – хімічний опік), електроструму (електричний опік) і іонізуючого випромінювання (променеві опіки). Тяжкість ураження тканин визначається глибиною і поширеністю опіків.

Невідкладна допомога при термічних опіках повік виражається в накладенні стерильної пов’язки і якнайшвидшої доставки потерпілого до лікаря. В око закапують 0,25% розчин левоміцетину або іншого антибіотику, також слід закласти 1% тетрациклінову мазь або її аналоги.

При попаданні за повіки кислоти або лугу виникають хімічні опіки. Дія пошкоджуючих речовин не припиняється до тих пір, поки не відбудеться вимивання їх сльозою. Тому швидкість і правильність надання першої допомоги відіграють вирішальну роль у долі потерпілого.

При хімічних опіках перша допомога відіграє вирішальну роль: рясні промивання обпаленої повіки. Важливо якнайшвидше змити хімічну речовину, яка викликала опік. У тих випадках, коли опік наноситься крихтами або порошком хімічної речовини, перед промиванням необхідно очистити повіку від цієї речовини механічним шляхом (сухим ватним тампончиком, скляною паличкою, пінцетом). Промивання в таких випадках призводить до розчинення крихт хімічної речовини. Створюється концентрований розчин, здатний підсилити тяжкість опіку. Тому механічне видалення твердої хімічної речовини завжди повинно передувати промиванню.

Особливо небезпечні опіки лугами. Луг, потрапляючи в око, призводить до розчинення ряду речовин, що входять до складу тканин, за рахунок чого пошкоджуючий фактор проникає вглиб. Все це вказує на те, що не можна судити про тяжкість хімічного опіку очі на підставі змін, виявлених відразу після опіку, так як в наступні дні стан ока може різко погіршитися. Невідкладна допомога полягає в промиванні ока і видаленні крихт хімічної речовини. Необхідно якнайшвидше доставити потерпілого в спеціалізований стаціонар.