Науково-педагогічні працівники, випускники та здобувачі освіти третього освітньо-наукового рівня вищої освіти за ОНП «Медицина», яка реалізується у Полтавському державному медичному університеті, і зокрема аспіранти та здобувачі ступеня PhD кафедри анатомії з клінічною анатомією та оперативною хірургією Б. Кононов, С. Донченко, В. Олексієнко, Я. Олійніченко під керівництвом завідувача кафедри, професора С. Білаша та безпосередньому консультуванні інших фахівців, провели ґрунтовне наукове дослідження, спрямоване на вивчення структурних змін мозочка щурів під впливом комплексу хімічних харчових добавок. Актуальність цієї проблеми зумовила значний інтерес з боку міжнародної наукової спільноти, що підтверджується публікацією отриманих результатів у престижному науковому журналі Tissue and Cell видавництва Еlsevier, який входить до другого квартилю (Q2) за рейтингом SCImago Journal & Country Rank, а результати дослідження взяті до уваги МОЗ України при розробці наказу від 08.01.2024 № 45 «Про затвердження вимог до харчових ароматизаторів, вимог до харчових добавок та вимог до харчових ензимів», що є безпосереднім впливом на законодавчому рівні, який забезпечує продовольчу безпеку харчових продуктів для населення України.
The achievements of University scholars are highly appreciated by the international academic community: details below
The scientific and academic staff, graduates and PhD students in the specialty “Medicine”, which is implemented at Poltava State Medical University, and in particular postgraduate students and PhD students of the Department of Anatomy with Clinical Anatomy and Operative Surgery B. Kononov, S. Donchenko, V. Oleksienko, Y. Oliynychenko under the supervision of the Head of the Department, Professor S. Bilash and direct consultation of other specialists, conducted a thorough scientific research aimed at studying structural changes in the rat cerebellum under the influence of a complex of chemical food additives. The relevance of this problem has led to significant interest from the international scientific community, as evidenced by the publication of the results in the prestigious scientific journal Tissue and Cell by Elsevier, which is in the second quartile (Q2) according to the SCImago Journal & Country Rank, and the findings of the study were taken into account by the Ministry of Health of Ukraine in the development of the Order of 08. 01.2024 No. 45 “On Approval of Requirements for Food Flavors, Requirements for Food Additives and Requirements for Food Enzymes”, which has a direct impact on the legislative level, ensuring food safety of food products for the population of Ukraine.