Чи ефективно ви спілкуєтесь: оцінка комунікативних навичок студентів

26 листопада 2020
481
Чи ефективно ви спілкуєтесь: оцінка комунікативних навичок студентів

Процес підготовки майбутніх фахівців – лікаря, медичної сестри нерозривно поєднується з вихованням у дусі альтруїзму та гуманізму, формуванням професійних комунікативних навичок, розвитком здібності до емпатії, співчуття, вмінням надати психологічну допомогу хворому та його родичам.

На кафедрі пропедевтики внутрішньої медицини з доглядом за хворими, загальної практики (сімейної медицини) цьому приділяють особливу увагу.

Нещодавно тут на практичних заняттях з предметів «Основи медсестринства» та «Догляд за хворими» зі студентами проведено колективне обговорення – дискусію на тему: «Спілкування як ефективний засіб допомоги людям в адаптації до змін в житті у зв'язку із захворюванням».

Студенти мали можливість взяти участь в процесі обмірковування та виявити різні позиції. Дискусія була корисною і сприяла усвідомленню важливості доброзичливого ставлення до пацієнтів, вміння вислухати пацієнта та провести з ним бесіду; встановити комунікативні взаємовідносини, стосунки з агресивними пацієнтами.

Кожен зі студентів зміг визначити свій рівень спілкування згідно з тестом: «Чи ефективно Ви спілкуєтесь?». Було запропоновано дати відповідь на 30 запитань. Сума балів дозволила сформувати уявлення про себе як про слухача та отримати відповідь на запитання: що з моїх звичок є правильним, а що потребує вдосконалення.