Подорож до музеїв Полтавського району

15 лютого 2022
447

Співробітники кафедри пропедевтики внутрішньої медицини з доглядом за хворими, загальної практики (сімейної медицини) готують маршрути майбутніх краєзнавчих подорожей зі студентами, в очкуванні покращення епідеміологічної ситуації.

Колеги – к.мед.н. В.Д. Сакевич та лаборант О.В. Шевченко відвідали Музей-заповідник видатного педагога і письменника Антона Семеновича Макаренка у селі Ковалівка Полтавського району, що був заснований 25 лютого 1988 року до 100-річчя великого педагога. Саме тут з 1921 по 1926 рр. розташовувалась трудова колонія ім. Максима Горького, якою керував А.С. Макаренко. На території музею збереглися Червоний і Білий будинки, флігель та ряд малих меморіальних об’єктів – вхідна арка, альтанка, колодязь, погріб, сходи до річки, пристань. У восьми залах Червоного будинку розміщена основна експозиція, яка розповідає про життя Макаренка та керованих ним виховних колективів, творчу діяльність педагога, долі його вихованців, втілення в життя макаренківських педагогічних ідей сьогодні. У Білому будинку відновлено навчальні класи, спальню дівчат, клуб, майстерні, робочий кабінет А.С. Макаренка, в якому ним були написані перші сторінки «Педагогічної поеми».

Наступним пунктом подорожі був Музей Рушника в с. Степне Полтавського району, що носить ім’я Надії Юхимівни Бокоч, ініціаторки створення цього унікального закладу. Усе почалося лише з кількох експонатів, що розташовувалися у сільській конторі. Підтримавши цікаву ідею, односельці приносили вишиті рушники, одяг, стародавній посуд, а засновниця збирала рушники по всій Україні. Наразі музей розташований у приміщенні Степненського будинку культури, та з 2009 року має статусу Полтавського районного музею Рушника. Колекція музею є масштабною й дуже цікавою, налічує більш ніж 600 рушників з вісімнадцяти областей України.

Культурна спадщина нашого рідного краю надзвичайно багата й самобутня. Й такі перлини духовності, мистецтва, славетної історії зовсім поряд – вивчаймо та шануймо їх!