УМСА вже вкотре підтвердила високий статус «стоматологічної Мекки» далеко за межами України

15 листопада 2019
626

УМСА вже вкотре підтвердила високий статус «стоматологічної Мекки» далеко за межами України

Осінній день 14 листопада в Українській медичній стоматологічній академії виявився напрочуд насиченим знаменними подіями.

Зранку у Полтавському МБК викладачі та студенти академії зустрічали численних гостей не тільки із України, а й з Далекого і Ближнього Зарубіжжя. Приїхали ректор Ташкентського державного стоматологічного інституту Різаєв Ж. А., д. мед. наук, професор Маланчук В. О., президент Української асоціації черепно-щелепно-лицевих хірургів Постолакі О. І. (Молдова), к. мед. наук Сурін А В. (Білорусь), Prof. Dr. Gerhard Kochhan (Німеччина), президент Всеукраїнської асоціації щелепно-лицевої хірургії Рибак В. А., офіційний лектор компанії DENTOS, представник Korean Orthodontic Research Institute в Україні Резаі Хамід.

Знаних у царині стоматології гостей запросила Українська медична стоматологічна академія на Міжнародну конференцію «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СТОМАТОЛОГІЇ, ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ, ПЛАСТИЧНОЇ ТА РЕКОНСТРУКТИВНОЇ ХІРУРГІЇ ГОЛОВИ ТА ШИЇ»

Вона присвячена 155-річчю з дня народження першого завідувача кафедри хірургічної стоматології, професора М.Б. Фабриканта і 50-річчю Полтавського періоду кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії з пластичною та реконструктивною хірургією голови та шиї УМСА –

Урочистості відкрив Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений лікар України, ректор академії  Ждан В. М.

Він привітав високоповажних колег, побажав її учасникам конструктивної роботи. Зокрема, зазначив: « Ми раді тому, що впродовж не одного десятиліття крокуємо пліч о пліч і маємо напрацьований досвід у такій важливій галузі медицини, як стоматологія. І хоч з часу відкриття у Полтаві стоматологічного інституту минуло 50 років і він вже давно трансформувався в Українську медичну стоматологічну академію, започаткувавши до того ж ще і на її базі інші відомі нині у медичній галузі такі факультети, як медичний № 1 та медичний № 2, потужний навчально – науковий інститут післядипломної освіти, – ключовим словом у назві академії залишається «стоматологічна»! Бо ж саме цей факультет має найдовшу славетну історію розвитку, саме він був одним із двох у всьому колишньому Радянському Союзі (другий знаходився у Москві), який готував висококваліфікованих стоматологів. Тому це наша візитна картка і наша слава і гордість. Ми пишаємось своїми випускниками і дякуємо вам за визнання нашої історії, за багаторічну співпрацю, за ваш приїзд на знакову подію – ювілейну конференцію!»

Директор Департаменту охорони здоров`я Полтавської ОДА В. П. Лисак у своєму виступі також зазначив, що студенти академії впродовж багатьох років, здобуваючи практичні навички на одній із клінічних баз УМСА – КП «Полтавська обласна стоматологічна поліклініка», довели, що наука і практика тоді дають результат, коли вони гармонійно поєднані.

Завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії з пластичною і реконструктивною хірургією голови та шиї Д. С. Аветіков говорив про особливості професії, добрим словом згадував своїх вчителів – відомих вчених академії, які підготували не одну славну плеяду своїх послідовників.

Загалом, це було справжнє торжество наукової думки! Адже зустрілись не тільки багаторічні колеги, однодумці, а і віддані стоматології люди, шанувальники наукових здобутків кожного та пройденого нелегкого шляху до пошуків істини.

Матеріали міжнародної конференції складались з наукових робіт провідних вчених з різних куточків України, Узбекистану, Грузії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Австрії, Азербайджану.

15 листопада конференція завершить свою роботу.