«Шевченківські читання» в УМСА

07 березня 2019
778

Кафедра післядипломної освіти лікарів-ортодонтів УМСА запросила у ці березневі дні в Академію відомих літераторів, краєзнавців для того, щоб послухати їхні дослідження про перебування уславленого Кобзаря — українського поета Т.Г. Шевченка на Полтавщині.

«Випадковостей не буває, — стверджує зав. кафедри післядипломної освіти лікарів-ортодонтів УМСА, професор В.Д. Куроєдова. — З науковцями із Полтавського літературно-меморіального музею В.Г. Короленка ми давно підтримуємо дружні зв’язки, тож, коли почули, що у них є «цікавинки» про перебування Т.Г. Шевченка на Полтавщині, відразу ж запросили провідного наукового співробітника музею Л.В. Ольховську на зустріч з нашими слухачами».

Людмила Василівна Ольховська вважає великого українського поета палаючим маяком, що освітлює величезні простори, тож багато нового і цікавого розповіла про артефакти Шевченкіани у фондовій колекції музею В.Г. Короленка, представила навіть журнал за 1901 рік з матеріалами про життя Т.Г. Шевченка. У ньому ж опубліковані і спогади про святкування Шевченківських роковин у Полтаві сто років тому та особистої участі у них В.Г. Короленка.

Не менш цікавою була і розповідь ще одного гостя — директора Решетилівського районного краєзнавчого музею Ю.М. Кісіля. Він розповів про своє захоплення творчістю та життям Кобзаря ще з дитинства. Нині ж за результатами досліджень встановлені достеменно місця перебування Тараса Шевченка у Решетилівці під час його подорожі Україною у 1845 році, дві написані ним картини із зображенням решетилівських краєвидів. Його доповідь «Тарас Шевченко в Решетилівці та «дрібнички» з його життя» викликала загальний інтерес слухачів, не кажучи вже про ті «дрібнички», які виявилися справжніми відкриттями сучасної Шевченкіани.

Загалом розповідь фахівців, до того ж по-справжньому закоханих у свою професію літературознавця та краєзнавця, справила гарне враження на всіх учасників зустрічі.