Цвітуть хустки, мов макові грядки

06 грудня 2019
936

6 грудня, напередодні Дня української хустки, іноземні студенти УМСА, зорганізовані викладачами кафедри українознавства та гуманітарної підготовки, долучилися до фотоконкурсу «Хустка-оберіг».

Вельми тішить, що юнаки й дівчата з далеких країн щиро залюблені в колорит нашої культури, звичаїв і обрядів. Вони не тільки вивчають мову, а й прагнуть зануритися в сакральний простір українства, пізнати його глибини, багатющі спадки, національні обереги, одним із яких є хустка – символ кохання, вірності, прощання. Споконвіку це не тільки головний убір українських жінок, а й реліквія, що передається з покоління в покоління. Цей національний аксесуар супроводжує людину від народження й до останньої межі.

Студенти-іноземці з величезною цікавістю пізнають таїни ментального світу українського народу. Віримо, що такі заходи не тільки урізноманітнять вивчення української мови, а й підживлять інтерес, зацікавлення й, сподіваємося, любов до нашої держави, яка зігріватиме їхні спомини про навчання в УМСА протягом усього життя.

Цвітуть хустки, мов макові грядки,

Ввібравши всю красу і велич України,

Барвистих китиць зіткані рядки,

Мереживо зі спогадів нетлінне.

Цвітуть хустки... В них спомини живуть,

Кохання радощі, солоні сльози зради,

Гаптовані квітки... У них – правічна суть

І захист прабаби від злоби і неправди.

Цвітуть хустки, що в спадок перейшли

Як найдорожчий скарб з бабусиної скрині,

Це обереги роду! Ти їх збережи,

Щоб передати в спадок колись своїй дитині. (Н.Б.)