ХХ радіодиктант національної єдності

09 листопада 2020
550

Сьогодні, 9 листопада, у День української писемності та мови, студенти-першокурсники УМСА, зорганізовані викладачами кафедри українознавства та гуманітарної підготовки, написали ювілейний ХХ радіодиктант національної єдності.

Традиційна подія цьогоріч була ще масштабнішою, ніж раніше, щороку диктант розширює межі.  Його транслювали на «Українському радіо», радіо «Культура», «UA: Першому», усіх регіональних каналах, на фейсбук-сторінках Суспільного й каналах Суспільного в YouTube. Політики, представники влади, митці разом писали радіодиктант     у Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського.

О 9:00 ведучі в студії розказали історію диктанту й дали змогу всім охочим підготуватися до написання. Сам же радіодиктант почався о 9:30.

Цьогоріч диктант із назвою «Виклики книжкової ери» готували три фахівці. Текст для диктанту написав відомий письменник і видавець, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка  Іван Малкович. Науковою консультанткою проєкту стала мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови Національної академії наук України  Лариса Масенко. Читала диктант знаменита акторка з філігранною дикцією Римма Зюбіна, яку відібрали на попередньому кастингу на UA: Українське радіо.

За словами студентів, вони долучилися до акції написання радіодиктанту, бо це те, що всіх об’єднує. На думку студентів, головне – не написати без помилок, а об’єднувальний момент, єдність.

Текст диктанту оприлюднять на сайті  «Українського радіо» 11 листопада об 11:00.

Чекаємо на результати!

До слова, дату 9 листопада для Дня української мови та писемності обрали неспроста, адже за православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. День встановлений указом президента України 6 листопада 1997 року.