Пам’яті жертв Голодомору

26 листопада 2021
441

На вшанування пам’яті загиблих під час Голодомору – акту геноциду українського народу, здійсненому урядом СРСР у 1932-1933 роках шляхом організації штучного масового голоду – співробітники кафедри пропедевтики внутрішньої медицини з доглядом за хворими, загальної практики (сімейної медицини) провели віртуальну екскурсію зі студентами академічних груп до Музею пам’яті Голодомору 1932-1933 років у місті Меджибіж, одного з перших, створених на Україні, та одного з найцікавіших й вражаючих.

Нещодавно колектив кафедри разом зі студентами та лікарями міста, під час своїх постійних екскурсій по теренах України, відвідав цей чудовий музей. Наразі через епідеміологічну ситуацію в країні і світі подорожі утруднені, тож, віртуальний екскурс в історичне минуле допоміг долучити широкий загал до знайомства з цією дуже важливою локацією.

Музей розташувався на території середньовічного замку у містечку Меджибіж, неподалік від Хмельницького. Це був перший в Україні меморіал, цілком присвячений трагедії сталінського геноциду українців. Поряд з численними документами та світлинами, що відображають жахливі злочини режиму, вся експозиція зі знарядь тяжкої селянської праці, хатнього побуту, скульптур, художніх образів органічно вписалася у кам’яні мури замку та створює вражаючу реалістичність страшних подій, змінює свідомість і закарбовується у пам’яті.

Саме місто Меджибіж і його замок мають неймовірно цікаву давню історію http://myshtetl.org/khmelnitskaja/medzhibozh.html.

Заохочуючи студентів та колег до майбутніх краєзнавчих досліджень, пізнання України з її самобутньою історією і культурою, та компенсуючи таку гостру нестачу нових вражень та інформації завзятим мандрівникам, співробітники кафедри готують нариси, фотозвіти, лекції та віртуальні екскурсії. І цей дистанційний «похід» у Музей був дуже корисним, пізнавальним й вкрай важливим для патріотичного виховання молоді.