Наслідки наркоманії в стоматології – стан органів ротової порожнини в осіб, які зловживають наркотичними засобами

08 грудня 2020
785

У рамках тижня права викладачі кафедри дитячої терапевтичної стоматології з профілактикою стоматологічних захворювань провели виховні години зі своїми групами, стосовно наркотичної залежності і її проявів у ротовій порожнині.

Наркоманія – хвороба, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, що викликає в малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, наркотичний сон. Систематичне вживання наркотиків, як правило, викликає потребу у збільшенні доз.

Історія боротьби з наркотиками в світі нараховує близько ста років. Виходячи з загальнолюдського значення явища наркоманії, в 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відмічати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним розповсюдженням. 

За оцінками фахівців зараз у світі налічується приблизно 200 млн. наркоманів.

Протягом останніх п’яти років в Україні спостерігається небачене зростання наркоманії. Сьогодні наркозалежність поступово “молодіє”, середній вік людей, що вживають нелегальні наркотики, стабільно знижується.

При наркоманії вражаються внутрішні органи, виникають неврологічні і психічні розлади, розвивається соціальна деградація, змінюється й стан ротової порожнини.

Для лікарів-стоматологів дуже важливо вміти діагностувати за станом ротової порожнини  хвороби інших систем, а наркоманія це хвороба, яка тим більше може супроводжуватися ВІЛ/СНІДом.

При вживанні наркотиків змінюється якість та кількість слини, а відтак — мікробний склад порожнини рота. Ці порушення сприяють нашаруванню зубних відкладень, що зумовлюють карієс та запальні хвороби пародонта. Гіпофункція слинних залоз спричиняє ксеростомію, що супроводжується порушенням смаку, відчуттям печіння, ускладненим вживанням їжі, інфікуванням слизової оболонки.

Характерним для людей із довготривалою наркотичною залежністю є формування виразкового (некротизуючого) гінгівіту. Зміни слизової оболонки, окрім інфекційних уражень, полягають у формуванні дисплазії (лейкоплакії) зі схильністю до малігнізації. Потенційний канцерогенний вплив на слизову оболонку порожнини рота експериментально доведено на мишах, яким тривалий час вводили морфін.

Викладачі звернули увагу студентів на те, що розповсюдження, як і вживання наркотиків карається законом!