«Єдність» підбиває підсумки 2020 року і присвячує свою діяльність 100-річчю Академії

20 січня 2021
1275

«Люди мріяли аби 2020-й закінчився скоріше. Він позбавив багатьох нас можливості вести звичний спосіб життя – навчатися не перед екранами ноутбуків, зустрічатися з близькими, подорожувати Україною та за кордон з метою отримання професійного досвіду... Цей рік завдав болю тисячам українців – він назавжди забрав життя рідних. Боляче! Але життя продовжується, і ми просто не маємо права зупинитися допомагати людям у скрутному становищі, бо ми це можемо, вміємо, ми навчалися цьому більше 5 років, відколи існує наша «Єдність», — наголошують студенти масштабної спільноти УМСА, ті, для яких цінністю життя є підтримка інших.

Волонтерський загін «Єдність» не зупинив свою діяльність в умовах пандемії COVID-19. Протягом усього року активно відбувався пошук донорів крові для поповнення Полтавської обласної станції переливання та цільового донорства для пацієнтів онкогематологічного відділення ДМКЛ. Спільними зусиллями студентського активу медичної академії було залучено близько 100 донорів нашого міста, а це майже 35 літрів крові для пацієнтів у критичних станах. Самі ж волонтери неодноразово здавали кров за потреби.

Функціонування Українського реєстру донорів кісткового мозку (гіперпосилання на https://ubmdr.org/) стало єдиним шансом на пошук неродинних донорів для трансплантації стовбурових клітин онкохворим. Волонтери УМСА долучилися до #BoneMarrowDonorChallenge з метою поширення інформації про реєстр, а Олександр Помилой та Тимур Кушнарьов стали потенційними донорами.

Доки дозволяла епідемічна ситуація, волонтери активно зустрічалися з учнями та студентами в закладах освіти, молоддю і людьми похилого віку на health-локаціях торгівельних центрів нашого міста, реалізовуючи проєкт «Ми обираємо здоров’я» за багаторічної співпраці з Департаментом культури молоді та спорту Полтавської міської ради. Проведено масштабну соціально-профілактичну акцію щодо зміцнення захисних сил організму «Messenger імунітету» з подальшою участю у міському флешмобі «Ми за вакцинацію», цикл лекційно-тренінгових занять «Обережно! Туберкульоз».

Невдовзі «Єдність» змінила формат ініціатив, продовжуючи інформувати українців про важливість здорового способу життя. Був зміцнений сектор комунікації та зв’язків із громадськістю, розширено відділ по роботі у соціальних мережах. На сторінках волонтерського загону у Facebook та Instagram студенти-медики почали активно створювати профілактичний контент щодо запобігання серцево-судинним захворюванням (гіперпосилання на відео https://www.facebook.com/volunteerumsa/videos/5020504144633733), боротьби з тютюнопалінням, наркоманією, ВІЛ/СНІДом, мозковим інсультом, акцентувати увагу на важливості здорового харчування та навіть попереджувати людей про необхідність знань правильного падіння під час ожеледиці, щоб уникнути травм. Не залишилася поза увагою тема насильства та дискримінації у суспільстві.

Широкомасштабною просвітницькою ініціативою «Єдності» під час пандемії стала онлайн кампанія «StopCOVID-19».

«Із масовим розповсюдженням коронавірусної інфекції в українців розпочалася паніка. Інформаційна атака була настільки сильною, що люди не могли сконцентруватися на важливому – елементарних моментах, які дозволять уникнути зараження коронавірусом. Ми вирішили максимально графічно це пояснювати населенню», – розповідають студенти волонтерського загону. Вони не припиняють працювати з хворими на COVID-19 у закладах охорони здоров’я Полтави, вкотре підкреслюючи, що прості правила рятують життя (гіперпосилання на відео https://www.facebook.com/volunteerumsa/videos/3459701010742580).

Дякуючи партнерам – Міжнародному благодійному фонду «Здоров’я майбутнього» та Фонду родини Нечитайло, волонтери презентували нову для містян книгу «80 хитромудрих запитань про…», надруковану шрифтом Брайля. З нею можна ознайомитися у Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва ім. О. Гончара, щойно покращиться епідемічна ситуація. Також проведена соціальна акція #ТИ_НЕ_ОДИН, по завершенню якої передано художню літературу для пацієнтів травматологічного відділення КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради».

Щоб перемогти стрес та депресію зоо-волонтери радять частіше перебувати на свіжому повітрі, вигулюючи пухнастих улюбленців. Якщо вдома немає домашньої тварини, є інший варіант – допомогти безпритульним. 2020-й рік був продуктивний для волонтерського загону також у цьому напрямку. Залучено благодійників та передано продукти харчування до пункту перетримки бездомних тварин, що на вулиці Нижньомлинській.

Еко-активність волонтерів УМСА у «World Cleanup Day» була спрямована на прибирання території Огнівських ставків.

Саморозвиток для «Єдності» не має кордонів. Волонтери завжди у пошуку можливостей брати участь у форумах, конференціях, вебінарах, змаганнях. Новообрана голова – Єлизавета Первушина стала учасницею Всеукраїнського молодіжного форуму з метою розвитку волонтерської діяльності, Олена Жалдак вкотре відвідала столичну «Зелену школу» та разом з Олександром Помилоєм взяли участь у V Міжнародній науково-практичній конференції студентів і молодих учених «Мотивація в системі академічної доброчесності». Там вони здобули перемогу (науковий керівник, доцент Юлія Ющенко).

«Нам є чим поділитися з молоддю. Ми хочемо, щоб сучасна людина не була інертною, наша мета – на своєму прикладі довести, що добрі вчинки роблять оточення кращим, а постійний розвиток допомагає зрозуміти своє призначення в житті», – говорять спікери волонтерського загону під час проведення вебінарів про можливості волонтерства в Україні та Європі.

Продовжено навчання правилам надання домедичної допомоги – Олена Школьна, інструкторка з тактичної медицини та парамедицини долучилася до проведення тренінгів у секторі ювенільної пробації.

Любов до культурної спадщини українського народу стала свідомим кроком до організації та проведення VІ Всеукраїнського (ХVІ Всекримського) конкурсу учнівської і студентської творчості «Змагаймось за нове життя», присвяченого Лесі Українці та підтримці флешмобу «Вишиванка УМСА 2020».

Допомога онкохворим дітям і пацієнтам Центру реабілітації з органічними ураженнями нервової системи є напрямком діяльності, яким пишається «Єдність». До введення загальнонаціонального карантину волонтери активно проводили час з дітьми, організовуючи їхнє дозвілля в рамках проєкту «Дитяча академія супергероїв». А потім дарували свою енергію дистанційно. Єлизавета Первушина вперше пробігла 36 кілометрів заради дівчинки з порушенням зору – Любомири Москаленко, мрія якої – подолати марафон.

Не могли майбутні лікарі залишити без новорічних презентів своїх маленьких друзів. А тому долучилися до роботи «Будиночка Святого Миколая» та передали солодкі подарунки, вітальні листівки дітям в онкогематологію. Благодійниками стали співробітники кафедри експериментальної та клінічної фармакології з клінічною імунологією та алергологією.

Волонтери не вважають, що рік був складним та жахливим. Адже він навчив цінувати найголовніше: довгоочікувані зустрічі з батьками, роботу невтомних медиків і найголовніше — здоров’я та життя!