Фінал XXI Студреспубліки

30 серпня 2019
466

Фінал XXI Студреспубліки

23-26 серпня 2019р. на самому березі Чорного моря, у Лазурному, відбувся фінал XXI Студреспубліки! Люди доброї волі та прогресу з усієї України в умовах унікального формату імпровізованої квазідержави, своєрідної лабораторії майбутнього, у надзвичайно насиченому режимі працювали над шляхами України до топ-20 найбільш розвинутих країн світу.

Найбільший в Україні відкритий громадянський майданчик для діалогу, глибокої дискусії та презентації проривних ідей традиційно до Дня Незалежності нашої держави зібрав найактивніших молодих людей і найпросунутіших експертів/ок для спільної роботи над темою «Суб’єкт модернізації – відповідальність Покоління». Тема цього року відображала багаж напрацювань за 21 рік щоденної невтомної роботи і шаленої волі до прогресу. «І це вже не шанс – це наше призначення і відповідальність! Ціна розвитку — це наші серця, маємо віддатися на повну» - зазначив під час церемонії відкриття фіналу Студреспубліки-2019 Павло Вікнянський, лідер республіканців, наголосив на доленосності вибору, яке стоїть перед Поколінням, адже воно мусить узяти на себе відповідальність за модернізацію України.

Модернізаційний курснагадаємо, полягає у відновленні нормального, людського життя, встановленні широких свобод і втіленні безлічі прогресивних інновацій.

Студреспубліку відвідали керівники регіону, який гостинно приймав фінал — голова Херсонської облдержадміністрації, випускник і експерт Студреспубліки Юрій Гусєв, начальник Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської ОДА, депутат Херсонської облради, екс-очільник Херсонської Студреспубліки Євген Криницький, голова Скадовської райдержадміністрації Віктор Турик.

Також серед гостей були випускники Студреспубліки, новообрані народні депутати України Ігор Кривошеєв і Анатолій Костюх, які більше доби провели на події, відвідали купу активностей та ініціювали цікаву дискусію зі студреспубліканцями, за підсумками якої пообіцяли серйозно підтримувати позитивні ініціативи організації.

Велика гра-2019 розкрила, що називатися новим і бути молодим – це зовсім не обов’язково означає самопожертву заради народу України і рух у напрямку прогресу, а синергія науки, рефлексивної традиції і воля – це те, чого критично не вистачає в Україні, щоб вирватися від «пропащої сили» і деградації.

У підсумку оформилися 3 політичні партії: «Рівне для всіх», «Кулак» і «Е-самоврядування». Вони відображали 3 основні позиції з Гри:

електронне самоврядування – новий погляд на систему соціального рейтингу з демократичними процедурами оцінки та регулювання через систему модераторів/ок (зворотною стороною якого є тотальний контроль);

профспілки. Позиція групи сформувалась навколо ідеї розвитку профспілкового руху як потужного інструменту відновлення соціально-економічних інтересів трудящих;

альтершколи. Проект передбачав громадянське просвітництво, розвиток критичного мислення та навчання, зокрема медіаграмотності, для формування альтернативної політичної еліти.

У змаганні партій, котрі утворилися на базі позицій оргліяльнісної гри, підсумки були наступними: «Кулак», «Рівне для всіх» і «Е-самоврядування» отримали 47%, 30% і 23% відповідно.

Студентки медакадемії Олена Жага та Ангеліна Проць разом з куратором Школи студентського активу «Лідер УМСА» к.мед.н. Андрієм Микитенко за результатами голосування увійшли до складу Студентського парламенту України-2019/2020.

Працювали 3 доби з учасниками/цями, читали факультативи, консультували їх експерт(к)и фіналу: Євгенія БільченкоМаксим ГардусСергій Дацюк, Єля Дорофієвська, Андрій ЄрмолаєвРуслан КоцабаДмитро МаруничАндрій Окарао. Антоній Рудий, Георгій Чижов й ін.

Окрім дуже насиченої змістовної програми близько 4 сотень учасників/ць нон-стоп змагалися у 20 крутих суб-фестивалях, а також мали чудову можливість насолодитися змістовним дозвіллям та південним сонцем і морем. Разом із церемонією урочистого закриття проходив видовищний Конкурс краси особистості «Перша Леді», на якому студентка медичного коледжу УМСА Юлія Товстенко отримала титул «Перша Леді Internet-2019».