День науки 2022

20 травня 2022
662
День науки 2022

Кожну суботу травня своє професійне свято відзначають ті, хто прокладає шлях до майбутнього копіткою науковою працею. Це свято об’єднує людей, які прагнуть зробити світ кращим, а нашу державу – гідною гордості її громадян.

Для Полтавського державного медичного університету це свято займає чільне місце, адже його науковці завжди активно беруть участь у реалізації науково-дослідницьких ініціатив.  Приводом захоплюватися є вагомі здобутки наших співробітників і здобувачів.  2021 рік не став виключенням і ми знову пишаємося своїми колегами.

Проректору з науково-педагогічної та виховної роботи професору Похильку В. І. у складі авторського колективу присуджено Національну премію України імені Бориса Патона за роботу «Забезпечення якості медичної допомоги новонародженим дітям в умовах розбудови перинатальної служби в Україні».

Виховання молодого покоління науковців, на яких покладаємо великі сподівання, є пріоритетним завданням і продовженням славних наукових традицій. Молоді вчені Університету – д-р.філос., асистент кафедри пропедевтики терапевтичної стоматології Водоріз Я. Ю. та к.мед.н., доцент кафедри мікробіології, вірусології та імунології Фаустова М. О. були удостоєні Стипендії Кабінету Міністрів України, д.філос.н., завідувачка кафедри філософії і суспільних наук Дубініна В. О. – стипендії міської ради міста Полтави, аспірант кафедри терапевтичної стоматології Скрипник М. І. –  Державної іменної стипендії кращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні. 

Проведено Всеукраїнську наукову конференцію молодих учених «Медична наука – 2021» і Конкурс наукових праць.

Поповнюють науковий доробок Університету і його магістранти, отримавши 5 призових місць ІІ туру конкурсу МОН та ставши лауреатами  «Премії НАМН». П’ятьом студентам призначено стипендії Всеукраїнської стипендіальної програми Фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA». Наші студенти наслідують своїх наставників і в 2021 році стали призерами 66 конференцій на території України  та 7 – за її межами, опублікували 16 робіт у періодичних виданнях МОН України та 5 – у виданнях Scopus і Web of Science.

Завдяки зусиллям наукового товариства студентів під керівництвом професора Непоради К. С. проведено ІІ Міжнародну студентську наукову конференцію «International medical students conference in Poltava (IMEDSCOP) 2021» за участю 43 ЗВО та 20 країн світу (http://sntpdmu.pl.ua/uk). Проведено ІІ тур конкурсу МОН зі стоматології, у якому взяли участь студенти 9-ти ЗВО України.

Докторські мантії цього року одягли завідувачка кафедри внутрішньої медицини № 1 Маслова Г. В., завідувач кафедри експериментальної та клінічної фармакології з клінічною імунологією та алергологією Луценко Р. В, завідувачка кафедри філософії і суспільних наук Дубініна В. О., доцентка  кафедри нервових хвороб з нейрохірургією та медичною генетикою Дельва І. І., доцент кафедри терапевтичної стоматології Попович І. Ю., доцент кафедри психіатрії, наркології і медичної психології Ісаков Р. І., доцент кафедри анатомії людини Гринь В. Г. та доцент кафедри фізичного виховання та здоров’я, фізичної терапії, ерготерапії з спортивною медициною та фізичною реабілітацією Жамардій В. О.

12 наших аспірантів і співробітників здобули ступені кандидатів медичних наук, 20 – докторів філософії. Нині у аспірантурі університету здобувають науковий ступінь доктора філософії 80 здобувачів.

Протягом минулого року задля підготовки кадрів вищої кваліфікації продуктивно працювали постійнодіючі (https://www.pdmu.edu.ua/spetsrada/dysertacii/d-44-601-01https://www.pdmu.edu.ua/spetsrada/dysertacii/d-44-601-02

та разові спеціалізовані вчені ради Університету (https://www.pdmu.edu.ua/spetsrada/dysertacii/rvr).

Із метою створення сучасного розвиненого освітньо-наукового середовища для здобувачів вищої освіти усіх рівнів, Університетом організовано згідно з Реєстром МОЗ, АМН, МОН України 14 Всеукраїнських науково-практичних конференцій, Всеукраїнських науково-практичних конференцій із міжнародною участю й міжнародних конференцій, зокрема 1st International Medical Students Conference in Poltava 2020 за участю 74 учасників із інших закладів освіти України та 24 іноземних (https://sntumsa.pl.ua/uk/conference), проведено Конкурс наукових робіт молодих вчених та ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт МОН України з галузі «Стоматологія»   (http://sntumsa.pl.ua/konkurs).

Університетом проведено заходи для розширення міжнародного співробітництва, зокрема продовжують діяти договори між ПДМУ і Університетом Поля Сабатьє (м. Тулуза, Франція),  Університетом Аристотеля (м. Солоніки, Греція), Університетом Сантьяго-де-Компастела (Іспанія) про академічну мобільність аспірантів і науково-педагогічних працівників у рамках проєкту Erasmus +. Аспіранти Васько М. Ю., Чеботар  О. В., Кербаж Н. Р. наразі  реалізовують  кредитну академічну мобільність, д-р філос. Боряк Х. Р. – виконує експериментальні наукові  дослідження мобільність в Університеті Сантьяго-де-Компостела (Іспанія).

Укладено договір про наукову співпрацю з Університетом Ла-Ріоха (Іспанія). Наукове стажування у закладі  здійснює доц. Лисанець Ю. В.  Нові горизонти співпраці відкрито з Університетом Джунтендо (Японія). Участь у програмі наукового стажування розпочинає аспірант Скрипник М. І.

Долучившись до ініціативи міжнародної ініціативи Організації Об'єднаних Націй «Academic Impact» (UNAI), Полтавський державний медичний університет вкотре заявив про свою вірність академічним цінностям міжнародного простору, а також готовність сприяти вирішенню нагальних проблем людства.

Переймаючи ідеї Великої Хартії (Magna Charta Universitatum), наш Університет незалежно, відкрито проводить освітньо-наукову діяльність відповідно динамічним потребам суспільства, сучасним досягненням науки,  затверджує нагальну потребу взаємного пізнання і взаємодії різних культур. Будучи завжди відкритим для діалогу, Університет об’єднав у своїх стінах досвідчених та творчих викладачів з допитливими здобувачами, які представляють Alma mater у експертних, науково-методичних комісіях Міністерства  освіти і науки України, професійних громадських об'єднаннях,  в якості експертів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти,  у редакційних колегіях провідних медичних видань України та світу. Плідно працюючи, колективом Університету опубліковано 1670 статей у авторитетних науковометричних базах Scopus та Web of Science (https://www.scopus.com/affil/profile.uri?afid=60070097https://www.webofscience.com/wos/woscc/summary/f2090ed7-e36f-461e-8705-7406a72fd160-39091b2a/relevance/1). У рейтинговому списку університетів України за показниками SCOPUS 2020 ПДМУт посів 82 місце (https://osvita.ua/vnz/rating/82316/).

У 2021 році ефективно проводилася науково-інноваційна діяльність, що в результаті дозволило Університету отримати 126 охоронних документів, 40 нововведень, 17 інформаційних листів та зареєструвати у державному порядку 24 інноваційних медичних технології.

Визначною подією для колективу стало відзначення 100-річного ювілею Університету, до святкування якого долучилися наші колеги з відомих освітніх і наукових закладів Литви, Іспанії, Великобританії, Польщі, Грузії, Австрії. Знаковій події була присвячена Всеукраїнська міждисциплінарна науково-практична конференція з міжнародною участю «УМСА – століття інноваційних напрямків та наукових досягнень» та ще 24 міжнародні та Всеукракраїнські науково-практичні заходи.

Рейтинг науково-педагогічних працівників Університету (https://www.pdmu.edu.ua/storage/sections_nv/docs_links/ae0PjO4KihBhIouo5tzfmnxjmN12RjajCnMz2Skn.pdf) свідчить про наполегливу роботу на благо вітчизняної медичної науки.

Цьогоріч професійне свято відзначаємо із впевненістю, що наука – фундамент майбутнього, завдяки її досягненням нам неодмінно вдасться перемогти ворога і відбудувати Україну. 

З Днем науки!