Участь науковців УМСА у проєкті«Dance movement therapy»

08 січня 2020
591

«У танці є трохи божевілля яке приносить всім велику користь." (Михайло Мордикін, засновник американського театру балету).

В 2019 році закінчилася апробація проєкту «Dance movement therapy» по застосуванню танцювально-рухової терапії як одного з видів психотерапії, яка використовує рух в основі розвитку фізичного, соціального і духовного життя людини.

У реалізації проєкту беруть участь фахівці Центру для пацієнтів із хворобою Паркінсона та іншими нейродегенеративними захворюваннями кафедри нервових хвороб з нейрохірургією та медичною генетикою УМСА і лікарі-неврологи неврологічного відділення Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського.

У 2020 році цей проєкт продовжуватиме розвиватися, адже танцювально-рухова терапія застосовується також для боротьби і з багатьма іншими проблемами, такими як емоційні та міжособистісні конфлікти, страх перед невдачею, недостатність комунікаційних навичок, занижена самооцінка, тощо. А ще даний вид терапії застосується для допомоги людям, які пережили важку втрату близької людини, зґвалтування, тяжкі психічні захворювання, хронічні захворювання. Танцетерапевт за допомогою танцю допомагає людям забути про проблеми, розслабитися і самоствердитися. Перевага танцювально-рухової терапії в порівнянні з іншими видами терапії полягає в тому, що вона є загальнодоступною, так як при занятті цим видом терапії акцент ставиться на руховому репертуарі, характерному для тієї чи іншої особи. Танцтерапевт допомагає хворій людині розширити свій руховий діапазон за допомогою імітації різних танцювальних рухів, намагається увійти в її емоційний стан для того, щоб якнайглибше її зрозуміти. Таким чином, рухаючись в незвичний для себе спосіб, людина досягає певних особистісних змін.