Імпровізація на тему картин улюблених художників

14 січня 2020
773

Перший ранок Старого Нового року в УМСА  видався по-справжньому святковим. І викладачів, і студентів у холі центрального корпусу зустріла виставка імпровізацій заступника директора ННІПО академії Людмили Шилкіної на тему міських пейзажів.   Ті, хто не один рік працює разом з нею і добре знає її як заглиблену у медицину викладачку та науковця, відкрив для себе ще одну особливість її натури: любов до  живопису. Виважено підібрані та розміщені під виграшним кутом зору для глядача майстерно виконані Людмилою Шилкіною  копії міських пейзажів художників-імпресіоністів: Річарда Макнейла, Леоніда Афремова,  Юджена Папрокі та інших на полотнах вабили до себе ліричним настроєм і світлими миттєвостями, влучно зімпровізованим  художницею настрою того чи іншого міста.

Своє захоплення Людмила Шилкіна пояснює так: ««Окрім медицини, дуже люблю живопис. І якщо медицина – це покликання, то живопис – палке захоплення всього мого життя. Бо ж малювала завжди, скільки себе пам`ятаю:

в  альбомах, на якихось випадкових аркушах, на всьому, що потрапляло до рук! Так батько, помітивши цю мою нестримну жагу до малювання, одного разу і відвів мене до Полтавської художньої школи. Мені було тоді 11 років. З того часу живопис став моїм другим, особливим світом, у якому  не менш затишно, як і у реальному… Найбільш подобаються пейзажі сучасного міста, міста 21-ого століття…Саме тому дуже люблю імпровізувати на тему творів  художників-імпресіоністів».

І треба сказати, що це під силу таланту! Людмила Шилкіна чуттєво перейнялась  дивною атмосферою, в якій переплелися реальний і фантасмагоричний світи. У них заглиблюєшся, як в море. Бо це ж і справді море почуттів. Головне, настрій, який вдається передати автору у своїх полотнах . Кудись на другий план відходить суєта суєт, і ось ти вже один-на-один з Містом…Воно ніби також стає учасником дійства: крізь дрібний осінній дощик споглядаєш перехожих, спостерігаєш за авто, які завжди когось кудись мчать у невідому тобі далечінь, поринаєш у вечірню усамітненість. Миттєвості, які Людмила Шилкіна відчула  у полотнах британського майстра живопису,  надовго залишаються в душі…

Такі головні враження, якими охоче діляться глядачі. Ректор УМСА Вячеслав Ждан разом з викладачами та студентами переглянувши імпровізовані живописні полотна, висловив подяку Людмилі Шилкіній за відкриття живопису видатного пейзажиста у цій виставці, за несподіваний дарунок світлого настрою на початку нового року  і висловив сподівання на те, що це також стане одним із  гарних стимулів до напруженої плідної праці та навчання впродовж багатьох днів. Адже знайомство, хай навіть через майстерно виконані копії великого майстра, – то неабияке джерело енергії та оптимізму, з якими легше долати нелегкі будні повсякчасної напруженої праці у процесі здобування знань.