Орден Святого Пантелеймона

17 квітня 2020
701

У Полтавській області визначено вісім регіональних номінантів на здобуття у 2020 році Відзнаки за професіоналізм та милосердя "Орден Святого Пантелеймона" і "Медаль Святого Пантелеймона"

14 квітня 2020 року відбулося дистанційне засідання Регіональної ради Полтавської області. На ньому обрали вісьмох кандидатів, які представлятимуть Полтавщину на отримання медичних відзнак за професіоналізм та милосердя - «Орден Святого Пантелеймона» і «Медаль Святого Пантелеймона».

Усього на розгляд Регіональної ради цьогоріч подали пакети документів 13 претендентів.

Голова Регіональної ради Полтавської області - Валерій Похилько ознайомив усіх членів ради із поданими кандидатурами, визначив сильні та унікальні досягнення учасників, презентував їхню діяльність. Учасники засідання відзначили високий рівень організації проєкту та вагомі здобутки претендентів.

У зв’язку з ситуацією із захворюваністю на коронавірус в Україні та з визначеними карантинними заходами за рішенням Голови Регіональної  ради Полтавської області Відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» Валерія Похилька рекомедовано було провести дистанційне голосування за номінантів на Відзнаки.

Шляхом дистанційного голосування визначено наступних претендентів від Полтавщини на здобуття Відзнаки «Орден Святого Пантелеймона»:

1. Номінація «Найкращий лікар». Панасенко Сергій Іванович - завідувач кафедри хірургії № 3 УМСА, д. мед. наук, лікар-хірург вищої кваліфікаційної категорії.

2. Номінація «Найкращий медичний працівник». Сковороднікова Ганна Володимирівна - сестра медична стаціонару, палатна, КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради».

3. Номінація «Новатор охорони здоров'я». Оксак Григорій Анатолійович-  -головний лікар КП «Полтавська  обласна клінічна лікарня ім.Скліфосовського ПОР».

4. Номінація «За досягнення у міжнародному співробітництві у охороні здоров’я» перемогу здобув  Перогов Ігор Олександрович - головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації.    

5. Номінація «Взірець служіння суспільству».          Дудченко Максим Андрійович - професор кафедри внутрушньої медицини№1, УМСА

6. Претендентів на номінацію «За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я» (для іноземних громадян) не було висунуто.

Претендентами на «Медаль Святого Пантелеймона» є троє молодих медиків (віком до 35 років):

1. У номінації «За лікарське мистецтво» - Рябушко Роман Миколайович-  доцент кафедри хірургії №1 УМСА2.

2.  У номінації «За турботу і ласку до хворого»  - Шапран ЛарисаАндріївна - старший сержант медичної служби ЗСУ;- медична сестра військової медичної частини Полтавського військового госпіталю в/ч А3114; - учасник бойових дій в зоні АТО/ООС з 2014 по 2019 рік, пройшла три ротації особового складу  в зоні проведення бойових дій на Сході України.

3. У номінації «За наукові розробки в медицині» - Філенко Борис Миколайович - асистент кафедри патологічної анатомії з секційним курсом УМСА, к. мед. наук.

Зважаючи на сучасну ситуацію сподіваємось, що цей світовий виклик буде подолано найближчим часом та нові справжні медичні герої будуть нагороджені Відзнаками «Орден Святого Пантелеймона» і «Медаль Святого Пантелеймона» 9 серпня 2020 року.

Здоров’я всім та сили духу!

Довідково.

«Орден Святого Пантелеймона» заснований у 2009 році, з 2017 року він - найвища громадська нагорода для медиків за професіоналізм і милосердя. Відзнаку підтримують усі християнські церкви в Україні, МОЗ України та Національна академія медичних наук України. Цю нагороду ще називають своєрідним «Оскаром» у медицині.