В умовах воєнного стану продовжуємо традиції нашого народу

27 квітня 2022
280

В умовах воєнного стану продовжуємо традиції нашого народу щодо вшанування 26 квітня пам’яті жертв аварії на Чорнобильській АЕС, яка є найбільшою техногенною катастрофою. Внаслідок цього вибуху було забруднено радіонуклідами понад 145 тисяч квадратних кілометрів території, з них 52 тисячі квадратних кілометрів – сільськогосподарські землі, постраждало більш як 2,2 мільйонів осіб, з яких 255 тисяч – учасники ліквідації наслідків аварії.

Чорнобильська трагедія – символ мужності сотень тисяч наших земляків, як у часи ліквідації аварії та її наслідків, так і у часи військової агресії росії, коли відбулося безпрецедентне вторгнення її військ на територію суверенної незалежної держави Україна, у тому числі, на ту її частину, що знаходилася в районі Чорнобильської зони і безпосередньо Чорнобильської АЕС. Нагадаємо, що 24 лютого російські військові вторглися на територію Чорнобильської АЕС; зону відчуження було використано як базу для зберігання десятків тонн артилерійських снарядів. Ворожа бронетехніка проїхала через «Рудий ліс», який зазнав впливу найбільшої частки викиду радіоактивного пилу в 1986 році, коли висока доза радіації призвела до забарвлення дерев у буро-червоний колір.
Колектив кафедри оториноларинології з офтальмологіїю ПДМУ, зокрема, доцент Максимук О.Ю. та асистент Джіров О.Р. разом зі студентами 4 курсу медичного та міжнародного факультетів вшанували у День пам’яті 26 квітня усіх, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Боротьба експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців за визволення своїх територій, окупованих під час військової агресії російськими найманцями, назавжди залишиться у пам’яті українського народу! Схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиє життя обірвалося…