Актуальні питання гематології

06 листопада 2019
883

Актуальні питання гематології

В академії традиційно на початку листопада відбулась обласна науково-практична конференція «Актуальні питання гематології» для відповідальних за гематологічну службу, терапевтів, сімейних лікарів лікувальних закладів Полтавщини.

Організаторами були кафедра внутрішньої медицини № 1 УМСА та гематологічне відділення КП «ПОКЛ ім. М. В. Скліфосовського ПОР».

Конференція розпочалась зі вступного слова д. мед. наук, професора, проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти І. М. Скрипника. Він окреслив коло нагальних питань, які необхідно було розглянути впродовж роботи конференції. Зокрема, сказав таке: « Нині в умовах реформування, створених госпітальних округів, відокремлення Центрів сімейної медицини великих змін зазнає і служба гематологічної допомоги населенню. Незважаючи на певні проблеми, гематологам Полтавської області вдається іти в ногу з часом. Але особливої ваги сьогодні набуває необхідність встановлення тісних фахових зв`язків між тими, хто є відповідальними за гематологічну службу в районах області. У наших планах, окрім проведення конференцій з даної теми, - організація курсів з метою підвищення фахового рівня, семінарів тощо. У 21-му столітті не повинно бути хворих із запущеними формами таких захворювань як мієлома чи гемофілія. Необхідно встановити постійне спостереження, робити клінічно-лабораторні обстеження, і, звичайно, мати постійний контакт з нами. Ми в свою чергу завжди готові до продуктивної співпраці з фахівцями на місцях. Налагодження таких зв`язків і є метою даної конференції».

Далі з доповіддю про стан надання гематологічної допомоги в Полтавській області виступила завідувачка гематологічного відділення КП «ПОКЛ ім. М. В. Скліфосовського ПОР» Ю. О. Гусаченко.

Серед тем, які також були розглянуті впродовж конференції, були: «Анемія: синдром чи діагноз?»( доповідь д. мед. наук, професора , проректора з науково - педагогічної роботи та післядипломної освіти УМСА І. М. Скрипника), «Складні аспекти діагностики множинної мієломи»(доповідь к. мед. наук, завідувачки кафедри внутрішньої медицини № 1 УМСА Г. С. Маслової, «Гемофілія: тактика ведення хворих» (доповідь к. мед. наук, ас. кафедри внутрішньої медицини №1 Т. В. Ламанець).