Щеплення рятують життя

27 лютого 2019
697
Щеплення рятують життя

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я України з початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 0,4 % від загальної кількості населення країни. Із 1 жовтня 2018 року до 27 січня 2019 року на грип та ГРВІ перехворіло 7,7% населення країни, інтенсивний показник захворюваності в поточний епідсезон на 7,5 % більше рівня аналогічного періоду минулого сезону. У кількох регіонах перевищено епідемічний поріг. Зареєстровано 28 летальних випадків.

Президент Українського товариства фахівців з імунології, алергології та імунореабітології, проректор з наукової роботи Української медичної стоматологічної академії Ігор Кайдашев говорить, що найкращий спосіб профілактики більшості інфекційних хвороб і уникнення епідемій – це планова вакцинація населення: «Коли людину вакцинують, то в її організмі відбувається все теж саме, якби вона заразилася природнім шляхом. У вакцинного вірусу послаблені небезпечні властивості, але імунна система повноцінно вчиться його розпізнавати і ліквідовувати. Формується пам'ять про контакт із цим вірусом, яка захищатиме організм і надалі, шляхом продукування антитіл».

Нехтування щепленнями приводить до складних наслідків. Україна цьому приклад. У 2007-2009 роках у нас булі проблеми із вакцинацією кору, тому нині переживаємо серйозний спалах такої хвороби. На Полтавщині був зафіксований випадок, коли на цю хворобу страждала вагітна жінка. У ці зимові дні ситуація погіршується тим, що додається і збільшення захворювання на грип.

В Полтавській облдержадміністрації запевнюють, що нині Полтавщина забезпечена вакцинами на виконання державного календаря щеплень на декілька місяців. Відповідні імунобіологічні препарати державне підприємство «Укрвакцина» закуповує через ЮНІСЕФ (дитячий фонд ООН), що є гарантією якості. Препарати в область надходять до обласного центру імунології Полтавської обласної дитячої лікарні, звідки, згідно з заявками, розподіляються по містах і районах.

Департамент охорони Полтавської облдержадміністрації має чіткий план подальшої роботи щодо вакцинації населення: тренінги для медиків, удосконалення техніки вакцинації та дотримання технології «холодного ланцюгу», поліпшення інформаційної кампанію і ,звичайно, строгий моніторинг наявності вакцин. Серед цікавих новацій – впровадження в Колективних договорах медзакладів положень щодо стимулювання їх працівників за виконання обсягів щеплень населення.