«Чотири сотні юнаків – київських студентів стають проти 4-тисячного добре озброєного війська» у бою під Крутами

28 січня 2021
1506

Здобувачі освіти в академії у ці історичні для усієї України дні разом з викладачами прагнули збагнути не лише контекст минулої епохи, але й ознайомитися з цілісним описом крутянських подій…Більшовики підступають до Києва, місто наповнене «червоними» агентами. Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі боєздатні частини армії, включно з юнкерами і студентами. Чотири сотні юнаків - київських студентів стають проти 4-тисячного добре озброєного війська.

Мало яка інша подія в історії України є настільки відомою, як бій взимку у 1918 році під Крутами. Він посідає чільне місце в національній історичній пам`яті. Про це йшлося на презентації авторами своєї книги «Герої Крут і Полтавщина» для здобувачів освіти 6-ої групи медичного факультету №2, які разом з викладачами кафедри медичної біології Ніною Передерій, Оленою Рябушко, Оленою Клепець та психологами Оксаною Білаш і Тетяною Климач прийшли для цього 28 січня 2021 року до Полтавської бібліотеки-філії №5.

Презентація виявилась тим більш цікавою для студентів-медиків, що, як розповідається в одній із глав книги, серед Героїв Крут був і Юрій Вороний, майбутній видатний хірург, перший у світі хірург-трансплантолог, який у квітні 1933 року уперше здійснив успішну пересадку нирки…А народився він у селі Журавка Полтавської губернії (нині Варвинський район Чернігівської області). Учасник Української революції 1917-1921 років, він добровільно вступив до перев`язу вального медичного загону військ Української Центральної Ради. Цей підрозділ брав участь у бою під Крутами. Загін мав мінімальні втрати. У його складі тоді Юрій Вороний разом із колегами-медиками відступив до Києва…

Всього ж у книзі коротких відомостей-оповідей про звитяжців-учасників бою – 12. Усі вони так чи інакше пов`язані з історією Полтавського краю. Але про них учасники презентації збираються прочитати вже самостійно.