Так Котляревський у щасливий час Вкраїнським словом розпочав співати

01 листопада 2019
1002

Так Котляревський  у щасливий час
Вкраїнським словом розпочав співати…
Іван Франко

Куратори кафедри українознавства зі своїми студентами  І курсу стоматологічного факультету та зі студентами-іноземцями пошанували Івана Котляревського в Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка. Там відкрилася Всеукраїнська художня виставка картин та інсталяцій «Енеїда» з нагоди 250-річчя від народження нашого видатного земляка. В експозиції представлено 147 робіт у різних техніках і жанрах, які  підготували художники з Києва, Харкова, Маріуполя, Сєверодонецька, Краматорська, Одеси, Сум і Полтави.

Виставка «Енеїда» складається з кількох частин і презентована у двох залах художнього музею. У малій залі – роботи митців, які брали участь у першій Всеукраїнській виставці 1903 року. Ця зала налічує 27 картин дев’яти художників. Наразі ці роботи зберігаються у фондах Полтавського художнього музею. Організатори вирішили нагадати події 1903 року, коли відкриття пам’ятника Котляревському в Полтаві стало визначною об’єднавчою подією для визначення національної ідентичності українців, коли до Полтави також з’їхалася вся Україна. У великій виставковій залі Галереї мистецтв показали твори сучасних художників із різних куточків України.

На виставці студенти з цікавістю переглянули картини, скульптури, колажі й інсталяції, присвячені автору і його безсмертному твору. Це стало святом душі. Дивували роботи, які безпосередньо ілюструють Енеїду, портрети Котляревського,  роботи з глибоким філософським підтекстом  у різних техніках – від графіки, олійного живопису до декоративно-прикладного мистецтва. Завдяки цим творам виставкова зала була наповнена вітальним непереможним духом. Неповторна індивідуальність українського народу передана у веселих, життєствердних образах. Студенти насолоджувалися тонкими, іронічними й віртуозними роботами, виготовленими руками майстрів своєї справи, їхньою надзвичайною майстерністю в передачі психологічних станів героїв письменника. На картинах зображені люди винятково здорової й могутньої плоті... Це люди неймовірної сили, із залізними м’язами, громовими голосами.  Герої Котляревського в інтерпретації сучасних художників  – це апофеоз тілесності, надзвичайної витривалості, здоров’я, що вихлюпуються через край, повнокров’я. Це … розбишаки, волоцюги – і в той же час лицарі, герої, титани… Спробуйте позмагатися з такими народом… Тим, хто мав сумнів у існуванні українського народу, Котляревський показав його як незвичайну своєю могутністю стихію.