Війна очима собаки: презентація антивоєнного роману «Цуцик»

12 листопада 2019
1028

Війна очима собаки: презентація антивоєнного роману «Цуцик»

12 листопада в центральній читальній залі бібліотеки УМСА відбулася презентації книги «Цуцик» полтавського письменника, фотохудожника,громадського діяча, учасника війни на Сході - Віталія Запеки.

Студенти та викладачі академії, запрошені гості – учасники бойових дій та волонтери мали змогу не тільки познайомитися з автором, а і дізнатися історію створення антивоєнного роману, його глибинний підтекст, сюжет та неймовірну щирість оповіді.

Саме війна на Сході України, на якій автор книги провів цілих 3 роки, спонукала його стати письменником.За словами Віталія Запеки, роман готувався до виходу в світ 9 місяців. Всі історії та ситуації, описані в книзі, відбувалися з реальними людьми, а прототипом головного героя став домашній песик Тоша.

Роман «Цуцик» – це розповідь про війну,про людей, людяність, радість життя та біль втрати очима собачати, що з’явилось на світ під час війни.Твір не тільки до болю зворушливий, а й правдиво описує життя військових на позиції, поведінку, думки, долі багатьох людей. Жорстока війна відображена через відчуття та сприйняття песика світлих людей, які трапляються йому на шляху, друзів, яких він самовіддано захищає, та чужинців, що приносять горе.

Основний меседж «Цуцика» – люди повинні бути людьми. Кожен, хто його прочитає, буде глибоко вражений, полюбить, як і усі, хто вже прочитав книгу, головного героя.

Особливу увагу Віталій Запека приділив емоційності книги. Автор відзначив, що під час написання заздалегідьпланував, на якому етапі читачі сміятимуться, а на якому тривожитимуться, але головне – не хотів, щоб його читачі плакали.

Присутні з захопленням слухали презентацію та охоче ділилися власними враженнями від прочитаного. Адже справді, хвиля неймовірно щемних відчуттів накриває протягом читання твору від першої і до останньої сторінки. Читаєш – і переживаєш за цуценя, що втрачає спочатку маму, а потім людську сім’ю, співчуваєш, з кумедних моментівсмієшся, а моментами все ж не стримуєш сльози, бо є і трагічні сторінки.

Роман, що бентежить, чіпляє та розчулює, викликав неабиякий інтерес, присутні задавали питання та дякували автору за таку незвичайну, чесну та цікаву книгу.