8 вересня – Міжнародний День грамотності: урожай правописної мудрості

08 вересня 2020
575

Незважаючи на тимчасові труднощі й карантинні обмеження, спричинені пандемією Covid-19, колектив кафедри українознавства та гуманітарної підготовки УМСА мобілізував свої зусилля і для забезпечення навчального процесу в новому онлайн-форматі, і для впотужнення наукового й методичного напрямів діяльності кафедри.

Останнім часом побачили світ кілька науково-методичних видань, зокрема наочно-навчальний посібник «Український правопис: новації та варіації», підготовлений і виданий завідувачкою кафедри Тетяною Лещенко спільно з молодими викладачками Наталією Бондар і Мариною Жовнір (ЛещенкоТ.О. Український правопис: новації та варіації : наочно-навчальний посібник / Т.О.Лещенко, Н.В.Бондар, М.М.Жовнір. – Полтава : УМСА, 2020. – 40 с.).

У посібнику принагідно згадано про історію українського правопису, традиції внормування й кодифікації української літературної мови. Докладно авторки спинилися на значущих для суспільства нововведеннях в «Українському правописі» в редакції 2019 р., які допоможуть читачам «порозумітися» з теперішніми орфографічними корекціями й правописними оновленнями. Продумана до найменших дрібниць креативна концепція навчально-наочного посібника має зацікавити всіх, хто відстежує процеси, що панують у сучасній українській мові.

Для викладачів кафедри українознавства та гуманітарної підготовки УМСА, які вже багато років популяризують українську мову й традиційну культуру українства у світі, уболівають за її нормативність і взірцевість, рідне українське слово залишається символом національної єдності й міжнаціональної дружби, запорукою процвітання українського етносу і його взаємин із представниками інших країн і культур!

Сподіваємося, що факти й міркування, зібрані в посібнику «Український правопис: новації та варіації», ніби зерна, дадуть добрі сходи й зростуть у душах небайдужих до рідного слова врожаєм правописної мудрості!