Пізнаємо Україну разом! Славетні імена Полтавщини

14 вересня 2020
443

Викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки УМСА під час роботи з іноземними студентами на практичних заняттях із дисципліни «Українська мова як іноземна» ставлять за мету формування шанобливого ставлення до України, її культури й мистецтва, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, презентування України у світі.  На кафедрі регулярно проводяться заходи з циклу «Іноземні студенти пізнають Україну». Днями студенти зі своїми викладачами відвідали  виставку «Славетні імена Полтавщини», представлену в малій виставковій залі Полтавського художнього музею (Галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка.  До неї ввійшли твори полтавських митців, внесок яких у скарбницю української образотворчості вже встиг отримати високу оцінку сучасників.

В експозиції, з якою ознайомилися студенти, — опішнянська кераміка, виготовлена з надзвичайно делікатним ставленням до давніх традицій давнього ремесла, шляхетна авторська порцеляна, довершений різножанровий живопис, скульптурні композиції. Усі представлені твори належать зібранню Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка. Десятиліттями, починаючи з кінця 1950-х років, їх ретельно збирав музей — закуповував у авторів і приватних колекціонерів,  отримував як дарунки від художників, їхніх близьких і рідних. Сьогодні, зібрані в окрему експозицію, ці твори свідчать про багатство й різноманітність полтавських музейних колекцій.

Виставка має світле, святкове звучання, вона неначе випромінює той дивовижний шарм полтавського мистецтва, який викликає бажання насолоджуватися ним  іще раз.