Пам'яті талановитого науковця, педагога, колеги, друга Олександра Михайловича Дикого

02 січня 2019
1164
Пам'яті талановитого науковця, педагога, колеги, друга Олександра Михайловича Дикого

 

30 грудня 2018 року на 81-у році життя пішов у вічність відомий талановитий науковець, засновник і куратор анестезіолого-реанімаційної служби Полтавщини, вчитель декількох поколінь лікарів, доцент кафедри анестезіології з інтенсивною терапією, кандидат медичних наук Олександр Михайлович Дикий.

Незвичною і цікавою була лікарська доля Олександра Миколайовича. В 1961 році він закінчив педіатричний факультет Харківського державного медичного інституту і з 1961 по 1965 роки працював лікарем-педіатром. Потім доля зробила з нього лікаря-хірурга, а вже згодом він став одним з перших в Україні лікарів, які опанували нову і незнайому на той час спеціальність лікаря-анестезіолога. Природній хист Олександра Михайловича до специфіки спеціальності не залишився непоміченим: в 1965 році він був запрошений на навчання в аспірантуру, а потім – і на роботу у відділ анестезіології і школу Харківського науково-дослідного інституту загальної та невідкладної хірургії. В 1977 році під керівництвом академіка О.О. Шалімова він захистив одну з перших в Радянському Союзі дисертацію за спеціальністю «Анестезіологія» за темою «Гідроіонні зсуви у хворих з захворюваннями стравоходу та шлунку у зв'язку з хірургічним лікуванням».

В цьому ж році він переїхав до Полтави. Саме з його працевлаштування 14 лютого 1977 році розпочалась історія курсу, а потім – і кафедри анестезіології з інтенсивною терапією Української медичної стоматологічної академії. Тоді постала задача – створити з нуля фактично відсутню повноцінну анестезіологічну службу Полтавщини, і власне вся сучасна структура анестезіолого-реанімаційної допомоги Полтавської області створена за його безпосередньою участю.

Опікуючись організацією навчального процесу на етапі післядипломної освіти Олександр Михайлович виховав десятки поколінь лікарів, магістрів, клінічних ординаторів. Він створив 7 навчальних посібників, був автором близько 70 наукових і навчально-методичних праць.

Неповторною рисою його характеру була фанатична відданість лікуванню пацієнтів, вдячністю за яке він вважав одужання хворого.

Ректорат і науково-педагогічний колектив Української медичної стоматологічної академії разом з учнями і колегами Олександра Михайловича глибоко сумують та висловлюють щирі співчуття рідним та близьким. Його світла постать продовжить своє життя в душах рідних, колег, учнів та врятованих ним пацієнтів. Світла пам'ять!