Запитують майбутні вступники УМСА (інтерв’ю з відповідальним секретарем приймальної комісії УМСА Г.М. Балею)

23 лютого 2021
1189
Запитують майбутні вступники УМСА  (інтерв’ю з відповідальним секретарем  приймальної комісії УМСА Г.М. Балею)

Кожна вступна кампанія має свої особливості. Вони не є константою,

а тому вступники ще задовго до її старту починають «засипати» запитаннями приймальні комісії облюбованого закладу вищої освіти на кшталт:

                        Що? Як? Коли? і т. п.         

Майбутні вступники УМСА отримають відповіді в інтерв’ю з відповідальним секретарем приймальної комісії УМСА Г.М. Балею.

 

Чи можна визначити головні особливості вступної кампанії 2021 року?

Звичайно, вони є. Реєстрації на ЗНО здійснюватиметься з 1 лютого по 5 березня 2021 року. Вступники подають сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання, видані у 2018, 2019, 2020 та 2021 роках. Подання до 5 заяв на місця державного та регіонального замовлення та до тридцяти заяв на небюджетні конкурсні пропозиції. Мінімальні значення кількості балів із вступних випробувань із другого та третього конкурсних предметів встановлені не менше 150 балів (за винятком вступників з конкурсним балом більше 175,000). Вступу на 2 курс за ступенем "Магістра" на основі молодшого спеціаліста за результатами  двох ЗНО та фахового вступного випробування,  тільки на контрактну форму навчання.

Окрім цього, у 2021 році лібералізований вибір третього конкурсного предмету ЗНО для вступників на основі повної загальної середньої освіти та скасований окремий перелік предметів для небюджетних конкурсних пропозицій.

 

За якими спеціальностями академія проводитиме набір?

Українська медична стоматологічна академія відповідно до ліцензії оголошує прийом на підготовку фахівців з вищою освітою за ступенем "Магістр" на денну форму навчання за наступними спеціальностями: "Стоматологія" (термін навчання 5 років), "Медицина" (термін навчання 6 років) та "Педіатрія" (термін навчання 6 років), а також 229 "Громадське здоров’я".

Академія також здійснюватиме прийом на другий курс для здобуття ступеня "Магістра" за спеціальностями 222 "Медицина" та  221 "Стоматологія" (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста.

Здійснюватиметься підготовка за ступенем бакалавра за спеціальностями 223 "Медсестринство" (освітні програми "Парамедик" та "Сестринська справа").

 

На які спеціальності у цьому році буде прийом до фахового медико-фармацевтичного коледжу академії?

Прийом на навчання до медичного коледжу академії на базі 11 класів проводитиметься за спеціальностями:

Медсестринство (освітня програма – сестринська справа, термін навчання — 3 роки на базі повної загальної середньої освіти);

Стоматологія (освітня програма – стоматологія ортопедична, термін навчання 2 роки на базі повної загальної середньої освіти);

Фармація, промислова фармація (освітня програма – фармація, термін навчання – 2 роки на базі повної загальної середньої освіти – денна форма навчання та 3 роки – заочна форма навчання.

А прийом на навчання на основі базової загальної освіти (9 класів) до медичного коледжу академії проводитиметься за такими спеціальностями:

Медсестринство (освітня програма — сестринська справа, термін навчання — 4 роки, денне навчання);

Стоматологія (освітня програма — стоматологія ортопедична, термін навчання 3 роки, денне навчання);

Фармація, промислова фармація (освітня програма — фармація (термін навчання – 3 роки, денна форма навчання).

 

Як буде здійснюватися у 2021 році конкурсний відбір серед вступників?

Для конкурсного відбору осіб, які вступають на основі повної загальної середньої освіти для здобуття ступеня "Магістр" конкурсний бал обчислюватиметься як сума балів за кожен сертифікат з конкурсних предметів, середнього бала документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту, помножених на вагові коефіцієнти.

Для бюджетних та небюджетних конкурсних пропозицій враховутимуться результати ЗНО з української мови  або української мови та літератури (перший предмет),  математики (другий предмет) та фізики або біології або хімії (третій предмет).

 

Будь-ласка, розкажіть про порядок прийому заяв і документів для вступу до УМСА?

Вступники на основі повної загальної середньої освіти подають заяви тільки в електронній формі, крім визначених у Правилах прийому випадків.

Заява в електронній формі подається вступником шляхом заповнення електронної форми в режимі он-лайн та розглядається приймальною комісією. У заяві вступники вказують її пріоритетність, конкурсну пропозицію із зазначенням спеціальності та форми здобуття освіти.

 

А які документи вступник повинен подати особисто при поданні заяви у паперовій формі?

Вступник подає особисто:

копію документа, що посвідчує особу;

копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копію додатка до нього;

копію сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти);

інформаційну картку з балами ЗНО;

військово-обліковий документ (приписне свідоцтво);

шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см;

копію довідки про одержання ідентифікаційного коду;

два конверти з марками по Україні.

 

Чи можна подати оригінальні документи електронною поштою або засобами поштового зв’язку?

Подання оригіналів необхідних документів для зарахування може здійснюватися крім особистого подання, шляхом:

  • надсилання їх засобами поштового зв'язку з обов'язковим описом вкладень на адресу приймальної комісії закладу: 36011, Україна, Полтава, вул. Шевченка, 23.

Дату подання документів визначають за відтиском штемпеля відправлення на поштовому конверті;

  • надсилання їх сканованих копій, з накладанням на відповідні файли кваліфікованого електронного підпису вступника, через електронний кабінет вступника на електронну пошту приймальної комісії академії: pricom@umsa.edu.ua.

 

Якими будуть строки прийому заяв і документів, конкурсного відбору на навчання у 2021 році?

Реєстрація електронних кабінетів вступників, завантаження необхідних документів розпочинається 01 липня.

Прийом заяв та документів, починається 14 липня, 16 липня — для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів; 23 липня — для осіб, які вступають тільки на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання.

Оприлюднення рейтингового списку вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування, який формується на основі конкурсного балу за кожною конкурсною пропозицією згідно з виставленими вступниками пріоритетностями за державним замовленням — не пізніше 28 липня.

Вступники, які отримали рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на місця державного замовлення до 18.00 години 02 серпня.

Зарахування вступників за державним замовленням проводиться 09 серпня, за рахунок цільових пільгових державних кредитів, за кошти фізичних та/або юридичних осіб - не пізніше 30 вересня.

Фахові вступні випробування для вступу на другий курс проводяться з 24 до 30 липня.

 

Розкажіть про формування списків рекомендованих до зарахування?

Списки вступників, рекомендованих до зарахування за кошти державного бюджету (за державним замовленням) за кожною конкурсною пропозицією, отримуються приймальною комісією за даними Єдиної бази, перевіряються на предмет достовірності поданих вступниками відомостей та дотримання передбачених цими Правилами вимог щодо формування списків, затверджуються рішенням приймальної комісії і оприлюднюються шляхом розміщення на інформаційних стендах приймальних комісій та веб-сайті академії відповідно до строків, визначених у Правилах прийому.

 

Який обсяг бюджетних місць на факультетах?

Планується 10 місць на освітній ступінь ”Стоматологія”, 234 місця – на освітній ступінь ”Медицина”, 8 місць – на освітній ступінь ”Педіатрія”.

 

Хто має право скористатися сільським коефіцієнтом?

СК дорівнює 1,02 для осіб, зареєстрованих у селах та які здобули повну загальну середню освіту у закладах освіти, що знаходяться на території сіл, у рік вступу.

 

Чи обов’язково для дівчат-вступників після закінчення медичного коледжу надавати військово-обліковий документ?

Так, необхідно.

 

Як потрібно оплачувати навчання (щорічно, посеместрово, помісячно)?

Можливий будь-який варіант оплати, найбільш зручний для вступника та його батьків.

 

Чи надається місце в гуртожитку?

В академії функціонують 4 гуртожитки, які можуть забезпечити усіх бажаючих комфортними умовами проживання та якісною підготовкою до занять.

 

Чи потрібно надавати при вступі медичну довідку?

Якщо вступник не претендує на спеціальні умови вступу за станом здоров’я, то ні, не потрібна.

 

Яка вартість навчання буде у 2021 році?

Остаточні цифри буду надані перед початком вступної кампанії. Наразі можна орієнтуватись на вартість минулого року з можливою певною інфляційною кореляцією цього року.

 

Чи буде забезпечено відкритість та прозорість при проведенні прийому?

Однозначно. Приймальні комісії зобов'язані створити належні умови для присутності громадських спостерігачів на своїх засіданнях, а також надати їм можливість ознайомлення до засідання з документами, що надаються членам приймальної комісії.

Заклад вищої освіти зобов’язаний створити умови для ознайомлення вступників з ліцензією на провадження освітньої діяльності, сертифікатами про акредитацію відповідної спеціальності. Правила прийому, відомості про ліцензований обсяг та обсяг прийому за державним замовленням за кожною конкурсною пропозицією та ступенем, у тому числі про кількість місць, що виділені для вступу за квотами, оприлюднюватимуться на веб-сайті академії.

 

За інформацією щодо вступу можна звернутися за адресою:

36011, Україна, Полтава, вул. Шевченка, 23

Тел. приймальної комісії: (0532) 502566,

56-20-92 (багатоканальний), 56-21-38,

56-21-79, (05322) 20822

www:umsa.edu.ua

Надіслані запитання від майбутніх вступників озвучила в інтерв’ю з відповідальним секретарем приймальної комісії Української медичної стоматологічної академії Г.М. Балею прес-секретар академії С.І. Польщикова.