Синтез традиції, практики та сучасних технологій

02 березня 2019
644

В Українській медичній стоматологічній академії для лікарів-інтернів ННІПО, лікарів загальної практики сімейної медицини та лікарів-педіатрів лікувально-профілактичних закладів м. Полтави і Полтавської області відбувся регіональний науково-практичний семінар. Його організатори — МОЗ України, Департамент охорони здоров’я Полтавської ОДА, Українська медична стоматологічна академія. Темою семінару стали проблемні питання діагностики, лікування та профілактики поширених інфекційних та неінфекційних хвороб дитячого віку. Ректор УМСА В.М. Ждан привітав учасників семінару, побажав їм конструктивної роботи і у вступному слові вказав на аспекти успішної співпраці науковців-освітян з Департаментом охорони здоров’я Полтавської ОДА, головним з яких є підготовка висококваліфікованих медичних кадрів та створення належних умов як для їх практики, так і майбутнього працевлаштування.

Член-кореспондент НАМН України, професор О.П. Волосовець у своїй доповіді про стан здоров’я дитячого населення дав високу оцінку результативності роботи полтавських педіатрів. Зокрема, сказав таке: «Впродовж багатьох років склався і набув поширення в усій педіатричній службі України справжній полтавський феномен. В основі його — синтез традиції, практики та інноваційних технологій. А директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА В.П. Лисак та ректор УМСА В.М. Ждан є сподвижниками — справжніми творцями полтавської моделі педіатрії від охорони здоров’я. Особливістю ж підготовки лікаря в Академії є те, що ректор В.М. Ждан за всі ці роки у навчально-науковій діяльності УМСА вбачав пріоритети не тільки у професійній підготовці медиків, а й, що не менш важливо — у їх духовному вихованні. Зокрема, взявши за приклад популяризацію наукової діяльності уродженця Полтавщини знаменитого акушера-гінеколога Н.М. Максимовича-Амбодика, який першим виокремив педіатрію як науку. Кафедри педіатричного профілю УМСА, на яких успішно працюють провідні педіатри, професори: М.М. Пєший, Т.О. Крючко, В.І. Похилько можуть бути прикладом для всієї вітчизняної педіатричної служби. Завдяки такій результативній роботі та синтезу науки, освіти і практики Полтавщина має найнижчий рівень в Україні захворюваності дітей та показник малюкової смертності. Послідовність В.П. Лисака та В.М. Ждана у відстоюванні позицій з обов’язкової вакцинації в області сприяла мінімальній кількості інфекційних захворювань. А це вже свідчить про збереження колективного імунітету.

Полтавський Перинатальний центр, на якому базується кафедра педіатрії № 1 з пропедевтикою та неонатологією УМСА, де працює професор В.І. Похилько, за рівнем малюкової смертності також залишає далеко позаду Перинатальні центри таких міст, як Київ, Житомир та Харків. Тож Полтавщина може по праву бути прикладом і для них». У роботі семінару також взяла участь професор, зав.кафедри дитячих і підліткових захворювань НМАПО ім. П.Л. Шупика, голова Асоціації педіатрів м. Києва Г.В. Бекетова. Вона висловила занепокоєння ростом захворювання на кір та відсутність щеплення у дитячого населення у всіх регіонах України. Це прикрі реалії, які потребують негайних заходів для їх усунення.

«Ми рухаємося обраним шляхом і впевнені у його правильності» — сказав у своєму виступі директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА В.П. Лисак.

У майбутньому ж, зазначалось на семінарі, від полтавців чекають, щоб вони поділилися з колегами дорогоцінним досвідом під час проведення запланованих всеукраїнських заходів