На презентації фільму «100 років Українській революції»

28 січня 2020
722

28 січня 2020 року співробітники академії разом зі студентами побували на презентації третього фільму з циклу«100 років Українській революції».

Презентація відбулася у Полтавському краєзнавчому музеї ім. Василя Кричевського.

В його основі – події, що відбувалися на Полтавщині у 1919 році. Наприкінці 1918 року Директорія на чолі з Симоном Петлюрою змусила гетьмана Скоропадського зректися влади. Знову була проголошена Українська Народна Республіка. Ресурсів у Директорії було надзвичайно мало. Західні країни здебільшого підтримували сили, які прагнули відновити царизм. Більшовицька Росія не припиняла зовнішній і внутрішній тиск. Її уряд заявляв, що в Україні відбувається суто внутрішній громадянський конфлікт, до якого вона не має стосунку. Хоча один з її лідерів – Лев Троцький – приїжджав улітку до Полтави, щоб інспектувати місцеві більшовицькі загони. На Полтавщині у 1919 році УНР так і не змогла укріпитися. Спочатку панували більшовики (червоні), потім їх змінили війська генерала Денікіна (білі) – жорстокого і стійкого прихильника відновлення Російської імперії. Також втручалися банди різноманітних отаманів. Боротьба цих ворожих сил принесла на полтавську землю злидні та насильства…

Це, якщо коротко про фабулу презентованого фільму «Але кіно краще дивитися, а не розповідати про нього,» - і тут важко не погодитися з редактором фільму Наталією Іванченко, яка не тільки висловила цю думку, а впродовж її також зазначила, що поява такого історичного фільму-документу є дуже актуальною і своєчасною, особливо з огляду на нинішні процеси в українському суспільстві. Відсутність єдності заради збереження державності призвела у 1919 році до втрати держави. Це головний урок нашої історії. Саме про це фільм».

«Безперечно, документальна стрічка, яка побудована на відтворених у художній формі спогадах сучасників тієї епохи-очевидців подій та насичена документальними матеріалами, спонукатиме до роздумів всіх, хто її переглянув і ще буде переглядати», - до цього висновку по завершенню презентації дійшли учасники перегляду. Це надзвичайно важлива подія у формуванні патріотичної та громадянської позицій сучасної молоді».

 Для довідки.

Авторський колектив фільму:

Автор сценарію Анатолій Мішин

Редактор Наталія Іванченко

Режисер-постановник Дмитро Старіков

Оператор-постановник Максим Старіков

Журналіст Сергій Блавацький

Звукорежисер Леонід Сорокін

Монтаж Костянтин Худолій

Комп`ютерна графіка Олена Шарбенко

Фільм створено у 2019 році на замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА.