Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів

05 грудня 2020
490

До 120-річчя від дня народження майстрині живопису з Полтавщини Катерини Білокур викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки разом зі студентами  І курсу навчально-наукового медичного інституту УМСА спеціальності «Сестринська справа» й студентами І курсу стоматологічного факультету здійснили онлайн екскурсію, завітавши до Національного музею українського народного декоративного мистецтва на ювілейну виставку "Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів". Цим самим викладачі кафедри разом зі студентами підтримали ініціативу Українського інституту національної пам’яті згідно з Постановою Верховної Ради на державному рівні відзначати 120-річчя з дня народження видатної української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Національний музей українського народного декоративного мистецтва підготував мистецький проєкт «Білокур», який реалізується за участі восьми музеїв України – з Полтави, Києва, Яготина і Львова. Відрадно, що в цьому проєкті задіяно й Полтавський художній музей (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка, де налічується чотири картини уродженки Полтавського краю. Серед них — шедевр «Квіти в тумані».

На віртуальній виставці студенти переглянули 7 живописних робіт художниці з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва. Скориставшись аудіогідом, студенти змогли самостійно ознайомитися з цікавими фактами з життя і творчості Катерини Білокур, її епістолярним спадком, почути та прочитати коментарі сучасників мисткині.

Крім того, за допомогою мобільного додатку доповненої реальності SIMO AR шанувальники творчості визначної художниці змогли побачити втрачені в 1957 р. у Парижі роботи – "Цар Колос" (1947р.) та "Берізонька" (1934р.). 

Відомо, що в 1954 році відомий іспанський художник Пабло Пікассо, побачивши картини Катерина Білокур на Міжнародній виставці в Парижі, був приємно вражений. Він сказав: «Якби в нас у Іспанії була настільки талановита художниця, ми б змусили заговорити про неї увесь світ».

Тож головним завданням викладачів кафедри українознавсгуманітарної підготовки  було залучити молодих людей до вивчення творчого спадку великої українки. Ця віртуальна мистецька подія засвідчила духовний зв’язок поколінь і невичерпність талантів українців. В очах студентів УМСА викладачі кафедри українознавства  побачили не тільки захоплення творчістю Катерини Білокур, але й любов до краси, важливість збереження прекрасного в сучасному світі.