День пам'яті Героїв Небесної Сотні: академія вшанувала учасників Революції Гідності

22 лютого 2021
1088

Здобувачі освіти УМСА відзначали річницю трагічних подій на Майдані, вшанувавши Героїв Небесної Сотні та учасників Революції Гідності.

Виховний захід відбувся у музеї історії розвитку академії. Завідувачка музею Таміла Дашевська спільно із головою Ради ветеранів УМСА Віктором Лебедєвим розповіли студентам про події, що відбувалися цього дня на вулиці Інститутській та майдані Незалежності у 2014 році.

Зокрема, йшлося про особливу роль професійних медиків та медиків-волонтерів, які брали участь у подіях Революції Гідності і нині несуть свою військову медичну службу в Збройних Силах на Сході України. Про них розповіли гості – учасники бойових дій: сержант медичної служби ЗСУ, санітарний інструктор медичної роти 72-ої окремої механізованої бригади ім. Чорних Запорожців Людмила Ясененко та майор у запасі, голова Ради ветеранів УМСА Віктор Лебедєв.

Говорячи про події тих часів, присутні згадали, що серед медиків-волонтерів було багато студентів, які надавали медичні послуги на Майдані. Лікарі-волонтери відразу створили цілодобову диспетчерську службу. Туди надходила інформація про тих, хто потребує медичної допомоги на Майдані. Окрім цього були сформовані мобільні групи з медиків та фельдшерів, які цілодобово чергували в центрі київських протестів. А ще організували госпіталь, де навіть оперували постраждалих протестувальників з вулиці Грушевського. Також була створена система наметів медичної допомоги протестувальникам, де вели прийом професійні лікарі. Абсолютно всі медпрацівники працювали на Майдані на добровільній основі. Ліки, медобладнання, інструменти у медичний штаб Майдану приносили прості люди, передавали організації у вигляді благодійної допомоги.

«Ми усі в боргу перед цими людьми – і тими, хто вцілів, і тими, хто став Героєм Небесної Сотні та спостерігає за нами з небес. Їхні смерті не були марними, адже ціною свого життя вони зробили Україну кращою», - зазначили на завершення організатори зустрічі.