Лекція «Український науковий медичний текст у нормативному аспекті»

02 грудня 2020
476

1 грудня в УМСА розпочалися курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Цьогоріч почином педагогів УМСА в удосконаленні професійної компетентності стала лекція «Український науковий медичний текст у нормативному аспекті», підготовлена завідувачкою кафедри українознавства та гуманітарної підготовки Тетяною Лещенко разом із викладачкою кафедри Мариною Жовнір.

Для викладачів кафедри українознавства та гуманітарної підготовки УМСА, які вже багато років популяризують українську мову й уболівають за її нормативність і взірцевість, – це нагода вкотре наголосити на тому, що професійний обов’язок кожного викладача – не тільки глибше опановувати обраний фах, а й наполегливо підвищувати власну мовну культуру.

Навіть володіючи потужною теоретико-методологічною науковою базою, солідним фактажем і багаторічним досвідом практичної й пошукової роботи, лікарям украй важко подати інформацію належним чином, саме тому ключова ідея лекції – переконати слухачів у тому, що мовне оформлення наукової продукції – це важливий етап підготовки й трансляції наукових ідей, гіпотез і теорій, і від нього залежить швидкий і дієвий обмін науковою інформацією.

Доречно візуалізувавши теоретичну інформацію, лекторка Марина Жовнір детально описала комунікативні якості наукового тексту, проаналізувала жанрово-змістові, структурні й мові особливості наукової статті як цілісного наукового твору, акцентувала на найтиповіших мовних помилках наукових медичних статей, а насамкінець презентувала актуальні зміни в правописній традиції сучасної української мови.

Безумовно, професійне зростання – це запорука освітнього й наукового розвитку. Колектив кафедри глибоко переконаний у тому, що кожен викладач має всіляко сприяти особистому освітньому поступу, активно долучатися до формування місткої бази педагогічних здобутків і знань майбутнього, а курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників – прекрасна нагода все це втілити в життя.

Бажаємо слухачам курсів творчої наснаги й подальшого стрімкого інформаційного обміну. Сподіваємося, що матеріали лекції «Український науковий медичний текст у нормативному аспекті» стануть у нагоді під час мовного втілення нових фактів, свіжих думок і оригінальних наукових теорій.