«Жити потрібно так, аби голуби сідали на плечі»

07 листопада 2019
840

«Жити потрібно так, аби голуби сідали на плечі»

                                               Василь Стус

 6 листопада 2019 р. викладачі навчально-наукового центру з підготовки іноземних громадян долучилися до інтерактивного заходу Полтавського історичного товариства – презентації книги «Кримінальна справа Василя Стуса» її автором, відомим українським істориком, журналістом Вахтангом Кіпіані.

 Невипадково цей захід відбувся напередодні Дня української писемності та мови. Василь Стус – поет, перекладач, мислитель і дисидент, який став уособленням незламності українського духу. Вишукана українська мова, оголений нерв поезії, незвичайні образи – все це Василь Стус.

 Презентована книга – про невідомі факти із життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно». За словами автора, цікавість до книжки перевершила всі сподівання: вже більше 8000 тисяч примірників розійшлося по різних країнах світу. «Василь Стус міг би жити й зараз, бути нашим сучасником», - сказав Вахтанг Кіпіані. І не виникає сумнівів, як би він відповів на питання: «Де ти був у лютому 2014?», бо в записах «З таборового зошита» є рядки, написані поетом після наклепницької статті «Друзья и враги Василя Стуса»: «Газета вплинула на людей. … Я зрозумів, що маніпулювати громадською думкою – дуже легко…Але голови гнути я не збирався, бодай щоб там було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину».

 Кожен народ має свої знакові постаті, що творили Державу. Розповідаючи іноземним студентам про сьогодення незалежної України, звертаємося до життя та творчості Василя Стуса.