ХІ Український гастроентерологічний тиждень

16 жовтня 2019
780

03-04 жовтня 2019 р. в м. Одесі на базі Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президенті України відбулася науково-практична конференція «ХІ Український гастроентерологічний тиждень», організаторами якої були ГО «Українська гастроентерологічна асоціація», ДУ «Український НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України» та співорганізатор - ГО «Рух за здоров’я нації».

В конференції взяли участь 767 лікарів з різних регіонів України.

Пленарне засідання відкрив президент Української гастроентерологічної асоціації професор Скрипник І.М., який надав інформацію про роботу асоціації за 2018-2019 роки та акцентував увагу на першочергових завданнях щодо перспективних напрямків діяльності.

Голова комітету з освіти чл.-кор. НАМН України, професор Харченко Н.В. представила сучасні вимоги до атестації лікарів гастроентерологів у відповідності до наказу МОЗ України від 22 лютого 2019 р. №446.

Голова ради молодих вчених асоціації Нікіфорова Я.В. презентувала результати роботи очолюваної ради, зосередивши увагу на необхідність подальшого розвитку міжнародної співпраці.

Голова комітету з науки професор Степанов Ю.М. доповів про результати конкурсу на отримання Національного гранту з дослідження мікробіоти 2018 та анонсував умови на отримання Національного гранту 2019-2020.

Професор Скрипник І.М. оголосив результати конкурсу молодих вчених, призерами якого стали: ІІ місце – Джанелідзе Д.Т. (Київ) і Недзвецька Н.В. (Дніпро), ІІІ місце - Черелюк Н.І. (Харків) і Голенко Т.М. (Харків). Переможці конкурсу отримали дипломи та цінні подарунки.

Результати Національного дослідження з оцінки факторів ризику, профілю пацієнтів та сучасних підходів до лікування синдрому подразненого кишківника в Україні: неінтервенційного проспективного епідеміологічного дослідження «СПК- Контроль» були представлені проф. Скрипником І.М.

Наукова програма конференції включала наступні секції: «Шляхи підвищення ефективності лікування кислотозалежних захворювань», «Актуальні питання гепатології», «Сучасні підходи до діагностики та лікування захворювань підшлункової залози та супутньої патології», «Захворювання кишечника».

Вперше була організована і проведена секція «Краще з Європейських та світових наукових форумів 2019», яка викликала значний інтерес учасників і була присвячена новітнім досягненням у діагностиці та лікуванні кислотозалежних захворювань (доцент Маслова Г.С.), захворювань печінки (професор Скрипник І.М.), функціональних (професор Ткач С.М.) та запальних захворювань кишечника (професор Дорофєєв А.Е.), кращі обрані теми конференції Американського товариства по харчуванню (Балтимор, США, 2019) (доцент Швець О.В.).

В рамках гастротижня були проведені також і круглі столи «Нові українські рекомендації з ведення пацієнтів з гастропатією, викликаною НПЗП: впровадження міжнародного консенсусу ІСON-G» та «Дискусійні питання СПК»

4 жовтня 2019 р. відбулося засідання Президії та Правління УГА, на якому розглянуті нагальні питання роботи асоціації по підготовці до 8 з‘їзду УГА. Також затверджені рекомендації для лікарів, а саме «Клінічні рекомендації по веденню хворих з СПК», «Рекомендацій з корекції кишкового мікробіоценозу у хворих на СПК» та «Нові українські рекомендації з ведення пацієнтів з гастропатією, викликаною НПЗП: впровадження міжнародного консенсусу ІСON-G».