Заходи до Міжнародного дня пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф

26 квітня 2023
159

37 років тому внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року в Україні – найбільшої техногенної катастрофи в історії людства загалом постраждали 3 259 761 громадян України та 2293 населені пункти.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Але, говорячи про вплив на здоров’я людей та генетичний матеріал прийдешніх поколінь, важко збагнути масштаб шкідливих наслідків. Численні наукові дослідження проводилися після страшної атомної катастрофи і всі вони повідомляли про значний рівень вроджених патологій і високої дитячої смертності в забруднених районах.

Радіоактивне опромінення клітин живих організмів змінює їхню здатність відновлюватися, що може призвести до загибелі, пошкодження або неправильного відновлення, спричиняє мутації у ДНК, призводять до розвитку пухлин.

Науково-педагогічними працівниками кафедри нервових хвороб проведена низка заходів, присвячених Міжнародному дню пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Куратори академічних груп здобувачів освіти медичного факультету № 1 ІІІ курсу, 1 групи та V курсу, 8 групи доцент Тетяна Пурденко та доцент Катерина Гринь, разом із групами здобувачів освіти та лікарями-інтернами зі спеціальності «Неврологія» І року навчання відвідали захід, присвячений вшануванню пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.

Доцентом кафедри нервових хвороб Катериною Гринь проведена виховна бесіда на тему наслідків Чорнобильської катастрофи для здоров’я людини зі здобувачами освіти IV курсу, 22 групи міжнародного факультету за спеціальністю «Медицина». Здобувачі освіти міжнародного факультету з різних країн знають про трагічні події в Україні 1986 року, цікавляться питаннями генетичних змін під дією радіоактивного опромінення.

Сьогодні ми висловлюємо щирі слова подяки та засвідчуємо свою шану за героїзм та самовідданість всім ліквідаторам страшної аварії. Адже ціною власного життя та здоров'я без вагань та роздумів, вони ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, нехтуючи власною безпекою, ступили назустріч неприборканому смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.