День Гідності й Свободи: університет відзначає

21 листопада 2022
301

Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробили три революції, військові дії на Донбасі і, на жаль, війна...

Студентська революція на граніті — кампанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, заздалегідь організована українською молоддю, переважно студентами. Помаранчева революція 2004 року –  свято Свободи, і революція 2013 року – Революція гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи та національної самоідентифікації.

13 листопада 2014 року  підписано указ президента про відзначення щорічно 21 листопада Дня Гідності та Свободи. За цей час не одному поколінню українців довелося ціною власного життя здобувати право прийдешніх поколінь на суверенну та незалежну державу.

Події, що пройшли через самих учасників і очевидців, залишили слід на все життя. Про це йшлося на Інформаційно-виховній годині, проведеній  спільно з відділом управління освітньо-виховною І гуманітарною роботою з молоддю ПДМУ та кафедрою філософіі та суспільних наук для здобувачів вищої освіти 1 курсу , медичного факультету №1. До слова було запрошено  кандидата філософських наук, доцента ЗВО кафедри філософії та суспільних наук, координаторку волонтерського загону «Єдність» - Юлію Ющенко. Вона із перших днів революції була на майдані. Сьогодні згадує ті дні: «Життя на площі не завмирало ні вдень, ні вночі. Сотні людей перебували на ній весь час – йшли одні, підходили інші, стояли намети, постійно виступали різні люди. Надзвичайна атмосфера єдності та впевненості, підйому, сили духу, згуртованості, віри у світле майбутнє для країни».

Минають роки, але на превеликий жаль, Небесної Сотнею не закінчилися біль і страждання України. Сьогодні йде боротьба за нашу Україну, українцями пишається весь світ, бо в наших серцях горів і горить вогонь любові до рідної неньки України, та велика віра в ПЕРЕМОГУ. Слава Україні!