День науки 2023

19 травня 2023
525

Кожну суботу травня в Україні відзначається День науки – свято постійного поступу прогресу, свято людей, які  прагнуть заглянути у майбутнє.  Україна являє собою державу з високим рівнем освіти і науки, її науковці щодня прикладають зусилля, спрямовані на пізнання світу, забезпечення сталого розвитку суспільства і держави. Із такою метою працюють і співробітники Полтавського державного медичного університету, своєю працею вони поповнюють новітні технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань, покращення якості життя населення. За результатами складного 2022 року науковці, попри все, демонструють результати, якими, беззаперечно, можна пишатися.

Наші проректори – Ігор Кайдашев та Ігор Скрипник стали заступниками голів експертних рад Міністерства освіти і науки України з питань атестації наукових кадрів.

Поповнила когорту докторів медичних наук університету завідувачка кафедри шкірних та венеричних хвороб Яна Ємченко, дипломи докторів філософії за результатами навчання і наукової роботи отримали 20 здобувачів.

Сучасні реалії ознаменовують важливість і необхідність підготовки майбутніх науковців у сфері медицини. Ці виклики приймаємо і ми. Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України за № 894 від 10 жовтня 2022 року «Про рішення з питань присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань та внесення змін до деяких наказів Міністерства освіти та науки України», у Полтавському державному медичному університеті МОЗ України створено спеціалізовані вчені ради: Д 44.601.02 із правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) медичних наук з терміном повноважень до 10.10.2025 р. за спеціальностями: 14.01.02 – внутрішні хвороби, 14.01.11 – кардіологія, 14.01.20 – шкірні та венеричні хвороби (https://www.pdmu.edu.ua/spetsrada/specializovana-vchena-rada-d4460102); Д 44.601.01  з правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук за спеціальністю 14.01.22 «Стоматологія» з терміном повноважень до 10.10.2025 р (https://www.pdmu.edu.ua/spetsrada/specializovana-vchena-rada-z-fahu-stomatologiya-d4460101).

Розвиток дослідницьких та аналітичних здібностей молодого покоління науковців також серед пріоритетів нашого сьогодення. Систематично здійснюється організація, модерація та моніторинг реалізації академічної мобільності у рамках програми Erasmus+ здобувачів наукового ступеня доктора філософії  та здобувачів вищої освіти. Так, в Університеті Ла-Ріохи   проходила стажування здобувачка бакалаврського рівня вищої освіти Анастасія Липко, наукове стажування в Університеті Сантьяго-де-Компостела у рамках підготовки за PhD-програмами здійснили наші аспіранти – Нізар Кербаж, Марина Васько, Анна Дворник, Ірина Кузь (https://www.pdmu.edu.ua/erazmus-plus). Здобувачі високо оцінили досвід стажування у закладах-партнерах, мали можливість познайомитися з передовими науковими методологіями у галузі охорони здоров’я. На запрошення Варшавського медичного університету аспірантки  Анастасія Животовська та Анастасія Ваценко взяли участь у міжнародній конференції  «Three years of the SARS-CoV-2 pandemic in the context of health, patient and staff safety, economiccs and education».

Почесно відзначено нашу наукову молодь і на державному рівні.  Стипендіатами імені Героя Небесної Сотні України Ігоря Сердюка стали співробітники Університету: Володимир Гринь, Дмитро Бойко,  Георгій Левицький та студентка Єлизавета  Мацицька. Стипендії Полтавської міської ради для молодих вчених удостоєні Валерій Жамардій та Анастасія Ваценко.

Наймолодшими науковцями – студентами особисто й у співавторстві опубліковано 267 тез у збірниках конференцій, 12 статей у періодичних наукових виданнях МОН України та 8 – у виданнях, індексованих SCOPUS і Web оf Science.

У нерозривному взаємозв’язку наука перебуває зі сферою освіти. Тому науковці університету не стоять осторонь методичних проблем забезпечення освітнього процесу.

На третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти  усі освітні  компоненти  представлені у системі інтерактивним освітнім контентом – інтерактивними лекціями, навчальними та контрольними тестами, мультимедійними матеріалами. З допомогою освітньої платформи  успішно реалізуються навчальні заняття, контрольні заходи. За умов неможливості реалізації традиційного очного навчання аспіранти університету навчаються, складають  іспити та заліки, проходять планові зрізи залишкових знань, спілкуються з викладачами. До ініціативи  долучилися і викладачі другого (магістерського)  рівня вищої освіти. Колективом кафедри внутрішньої медицини № 3 з фтизіатрією розроблено інтерактивний курс «Пропедевтика внутрішньої медицини» для здобувачів стоматологічного факультету.

 Святкуванню Дня науки в Полтавському державному медичному університеті передувала низка заходів – Форум науки, що об’єднав у собі і відзначення студентської науки, і огляд досягнень молодих вчених, а також  зібрав представників різних напрямів біомедицини для обговорення інтеграції до світового дослідницького простору. Було проведено 3-ю міжнародну студентську конференцію “International Medical Students Conference in Poltava (IMEDSCOP 2022) (http://sntpdmu.pl.ua/uk/conference), конкурс наукових робіт МОН України (https://www.pdmu.edu.ua/sections/naukovyi-viddil/vseukrayinskiy-konkurs-studentskih-naukovih-robit-2020-2021-rik), конкурс наукових робіт молодих вчених (https://www.pdmu.edu.ua/sections/naukovyi-viddil/tmv), науковий семінар «Філософія психіатрії як інструмент вивчення психопатології», всеукраїнську науково-практичну конференції молодих учених з міжнародною участю «Досягнення експериментальної та клінічної медицини» пам’яті професора Олександра Катрушова, ІІI Міжнародну науково-практичну он-лайн конференцію «Сучасні тенденції вивчення та навчання іноземних мов». Ведеться активна підготовка до проведення VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Полтавські дні громадського здоров’я».  Проведено Школу наукового керівника – цикл лекцій, спрямованих на опанування методології наукового дослідження у біомедицині та презентовано навчальний посібник «Методологія наукового пошуку» (Г. Мороховець, Ю. Лисанець, І. Кайдашев).

Надзвичайно важливим в умовах повномасштабної війни в Україні є міжнародний вектор наукової роботи та підтримка закордонних колег. З перших днів війни було розіслано звернення до провідних міжнародних організацій («European Education and Culture Executive Agency» (EACEA), «European University Association» (EUA), «Magna Charta Observatory», «United Nations Academic Impact» (UNAI), «International Association of Universities» (IAU) та ін.) із закликом відреагувати належним дипломатичним чином на російську агресію, воєнні злочини та мовчазну згоду російського суспільства, які є абсолютно несумісними з фундаментальними європейськими та вселюдськими цінностями, суперечать всім принципам міжнародної наукової спільноти і становлять загрозу для всього цивілізованого світу. Як наслідок, завдяки ефективній комунікації ПДМУ наукові та навчальні заклади країни-агресора були відсторонені від членства, фінансування та співпраці цілою низкою міжнародних організацій, що є суттєвим внеском у спільні дипломатичні зусилля цивілізованого світу проти російської агресії та одним із важливих важелів у боротьбі за мир в Україні.

ПДМУ на конкурсній основі отримав членство у Європейській Фундації Університетів (European University Foundation, EUF). Долучення до Європейської Фундації Університетів відкриває нові перспективи для міжнародної співпраці у наукових проєктах, можливості академічної мобільності, обмін досвідом у розробці навчальних програм і використанні новітніх методів і засобів викладання. У рамках  співпраці з EUF ПДМУ долучився до міжнародного проєкту WISE (Well Being Innovation for Students in Europe).

Розроблено проєкт «DigiTal tRANSFORMation of higher dental EDucation (TRANSFORMED)» разом з Університетом Порту (Португалії), Університетом Поля Сабатьє (Франція), Університетом Перуджі (Італія) та Вільнюським університетом (Литва) для участі у конкурсі «Capacity building in the field of higher education – 2023». Розроблено і подано на розгляд проєкт «Fostering InterDISciplinary research TRAINing on health and aging (DISTRAIN)» (KA220-HED - Cooperation partnerships in higher education) спільно з університетами Італії, Литви, Португалії та Франції. Спільно з Університетом Західної Аттики (м. Афіни, Греція) розроблено проєкт “Achieving research anD innoVAtion excelleNce in health sciences Through stAff exchanGEs (ADVANTAGE)” для участі у конкурсі “Fostering balanced brain circulation (BBC) - ERA Talents (HORIZON-WIDERA-2022-TALENTS-03), Type of action: HORIZON-CSA HORIZON Coordination and Support Actions) у складі міжнародного консорціуму разом із закладами вищої освіти та установами Бельгії, Греції, Італії, Болгарії, Грузії. Здійснюється розробка проєкту “Integrating Genomics into Drug Discovery and Development: Challenges in Cardiac Fibrosis (DADIC)” у складі міжнародного консорціуму разом із закладами вищої освіти та установами Франції, Великої Британії, Німеччини, Швеції. Продовжується співпраця з Наглядовою Радою Великої Хартії Університетів (Magna Charta Universitatum) У квітні 2022 року відбулася зустріч ЗВО-підписантів Magna Charta Universitatum у Стокгольмі. У ході зустрічі, з-поміж іншого, було наголошено на солідарності з Україною в часи російського вторгнення, а також обговорено актуальні напрямки підтримки українських ЗВО-підписантів Magna Charta Universitatum. У рамках Програми партнерства для лікарень «Надзвичайні заходи в галузі діагностики інфекційних захворювань» завідувачка кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією Тетяна Коваль та молодший науковий співробітник Науково-дослідного інституту університету Аліна Кабалєй пройшли навчання в лабораторії Інституту вірусології у Медичному університеті Ессена (Німеччина).

Розвиваючи освітнє середовище до сучасного рівня, університетом проведено 20 науково-практичних заходів під егідою Міністерства охорони здоров'я України  та Академії медичних наук, Міністерства освіти і науки. Співробітниками опубліковано понад 200 статей у авторитетних науковометричних базах Scopus та Web of Science   (https://www.scopus.com/affil/profile.uri?afid=60070097, https://www.webofscience.com/wos/woscc/summary/f2090ed7-e36f-461e-8705-7406a72fd160-39091b2a/relevance/1). У рейтинговому списку університетів України за показниками SCOPUS 2023 ПДМУ посів 86 місце (https://osvita.ua/vnz/rating/88976/). Для практичного впровадження у лікувально-діагностичний процес лікувальних закладів Полтави та області створено більше 40 медичних технологій. У результаті патентно-ліцензійної роботи опубліковано 120 охоронних документів, 37 нововведень у медичну галузь.

 Рейтинг науково-педагогічних працівників Університету (https://www.pdmu.edu.ua/storage/sections_nv/docs_links/rRYHAasCxfq07zTS5cYJHohdOBb1PlIcfklYziyV.pdf) свідчить про наполегливу роботу на благо вітчизняної медичної науки.

В умовах воєнного сьогодення роль науки зростає,  вона стане на передовій розбудови України. Нехай і далі наука об'єднує людей в прагненні зробити світ кращим, дарує радість її творцям! Усім, чия доля пов’язана з наукою, зичимо нових досягнень, підкорення омріяних вершин і, звісно, Перемоги!

З Днем науки!