До Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку

09 листопада 2022
311

Щороку 10 листопада відзначають Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development) – міжнародне свято, яке було засноване у 2001 році під егідою ЮНЕСКО, і яке набуває особливої актуальності в умовах сьогодення.

З початком повномасштабного вторгнення російських військ українці щоденно ведуть боротьбу на різних напрямках. Науковий відділ на чолі з проректором з наукової роботи проф. Ігорем Кайдашевим працюють над розширенням мережі міжнародних зв’язків ПДМУ в усьому світі, щоб не дозволити російській агресії зупинити поступ науки та вищої освіти в нашій державі. З перших днів війни було розіслано звернення до провідних міжнародних організацій (“European Education and Culture Executive Agency” (EACEA), “European University Association” (EUA), “Magna Charta Observatory”, “United Nations Academic Impact” (UNAI), “International Association of Universities” (IAU) та ін.) із закликом відреагувати належним дипломатичним чином на російську агресію, воєнні злочини та мовчазну згоду російського суспільства, які є абсолютно несумісними з фундаментальними європейськими та вселюдськими цінностями, суперечать всім принципам міжнародної наукової спільноти і становлять загрозу для всього цивілізованого світу. Як наслідок, завдяки ефективній комунікації ПДМУ наукові та навчальні заклади країни-агресора були відсторонені від членства, фінансування та співпраці цілою низкою міжнародних організацій, що є суттєвим внеском у спільні дипломатичні зусилля цивілізованого світу проти російської агресії та одним із важливих важелів у боротьбі за мир в Україні.

Встановлюються нові контакти й партнерства, відбувається безперервний пошук нових напрямків співпраці, виконання спільних досліджень та обміну досвідом. Науковці ПДМУ активно співпрацюють з міжнародними професійними організаціями: “European Federation of Immunological Societies”, “European Academy of Allergology and Clinical Immunology”, “World Allergy Organization” (проф. Ігор Кайдашев); “European Association for the Study of the Liver”, “American Gastroenterological Association” (проф. Ігор Скрипник), “European University Foundation” та ін. Розширюються можливості отримання стипендій і грантів для науково-педагогічних працівників та здобувачів наукового ступеня доктора філософії (Erasmus+, Fernandes Fellowship, PAUSE Program та ін.) з метою розвитку та зміцнення науково-дослідницького потенціалу України.