Фотодокументальна виставка «Українська друга світова» відкрилася у ПДМУ

08 травня 2023
260

Науково-педагогічний колектив кафедри педіатрії із неонатологією разом зі студентами V курсу медичних факультетів № 1 та № 2 відвідали просвітницьку фотодокументальну виставку «Українська друга світова», організовану відділом управління освітньо-виховною і гуманітарною роботою з молоддю ПДМУ.

Історичні матеріали та фотодокументи виставки створені у співпраці Українського інституту національної пам’яті з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм історії України у Другій світовій війни, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів та іншими музеями, архівами та бібліотеками України, Польщі, Ізраїлю, Німеччини, Канади.

Експозиція розповідає про період Другої світової війні 1939-1945 років – найбільшого збройного конфлікту в історії людства, бойовими діями яких були охоплені Європа і Східна Азія, Африка і Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. У війні протистояли два військово-політичних блоки – держави Осі та Об’єднані Нації (Союзники). Україна на той час опинилася в центрі світового протистояння, а її жителі стали солдатами усіх армій, що воювали на території. На тлі бойових дій між учасниками двох коаліцій у світі розгорталися визвольні рухи, зокрема, український.

Модераторка проєкту, завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Наталія Кузьменко розповіла про історичні факти участі українців у війні за свою свободу до, під час та після Другої світової війни.

Ціна війни для України – сукупні демографічні втрати українців у Другій світовій війни склали приблизно 10,4 мільйона людей та втрату матеріальних цінностей на 285 мільярдів карбованців (еквівалент 100 мільярдів доларів США). 

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва рф. Університетська спільнота пропонує надалі дотримуватися європейського підходу в меморіалізації подій, героїв і жертв Другої світової та сучасної російсько-української війни.