Голодомор в Україні - пам'ятаємо завжди

28 листопада 2022
264

Для здобувачів освіти 1 курсу стоматологічного факультету та медичного факультету №1, спільно з відділом управління освітньо-виховною та гуманітарною роботою з молоддю ПДМУ, кафедрою українознавства та гуманітарної підготовки ПДМ і кафедрою філософії та суспільних наук було проведено цикл тематичних заходів «Голодомор в Україні - пам'ятаємо завжди».

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 рр. і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 рр. Цього року День пам’яті жертв голодоморів припадає на 26 листопада.

1933 рік для України став часом національної катастрофи, яка поставила націю на межу зникнення. Цей голод не був наслідком стихійного лиха, засухи або неврожаю, а став результатом цілеспрямованої політики комуністичного тоталітарного режиму. Насильницьким вилученням продовольства, блокадою сіл і цілих районів, забороною виїзду за межі України, згортанням сільської торгівлі та репресіями комуністи створили для українців умови, несумісні з життям.

Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів мільйони людських життів. У 2006 році Законом України Голодомор 1932-1933 рр. визнаний геноцидом Українського народу.

До слова було запрошено завідувачку кафедри українознавства, доцента Тетяну Лещенко, яка поділилась спогадами й враженнями про Голодомор, які їй переказувала мама та бабуся. Проректор ЗВО з науково-педагогічної та виховної роботи Валерій Похилько розповів спогади своїх рідних – очевидців Голодомору.

Пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв.

Єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Роз’єднаність і непорозуміння стали причиною втрати українцями власної держави у 1920-х, її окупації більшовиками і вчинення геноциду.