«Хвороба Альцгеймера, як мультифакторіальна патологія: клінічний та генетичний аспекти» - на таку тему відбувся семінар

21 вересня 2022
630

21 вересня 2022 року на кафедрі нервових хвороб відбувся науковий семінар на тему: «Хвороба Альцгеймера, як мультифакторіальна патологія: клінічний та генетичний аспекти». Доповідала доцент кафедри, кандидат медичних наук Катерина Гринь. Обговорили важливі питання етіології, патогенезу, клініки хвороби Альцгеймера. Особлива увага приділена терапевтичним підходам даної патології.

Довідково

Хвороба Альцгеймера – це ментальне захворювання до цих пір є досить серйозним і невиліковним. З 1994 року існує й Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера – Міжнародна організація по боротьбі з хворобою Альцгеймера запропонувала для цього дату 21 вересня.

Хвороба Альцгеймера є найбільш поширеною причиною деменції – на неї припадає 60-70% всіх випадків. Ризик захворіти на деменцією досить значний. Приблизно у 5% населення старших за  65 років помічається тяжка деменція, у 9 – 16% – легка і помірна. Поширеність деменції зростає з віком: до 20% у осіб у віці після 80 років і старше. Жінки хворіють удвічі частіше, аніж чоловіки. За прогнозами, загальна кількість людей з деменцією складатиме близько 82 мільйонів осіб в 2030 році і 152 мільйони до 2050 року.

Лікування хвороби Альцгеймера є комплексним завданням, що включає не тільки медикаментозну терапію, спрямовану на основне захворювання, але і соціальну та психологічну підтримку хворих та догляд за ними.