Круглий стіл на тему «Традиційні особливості української родини у контексті сучасних реалій»: враження

17 березня 2023
363

Кожна українська  сім’я має  свої власні традиції та  ритуали: прийому гостей, звичаї вітати родичів, обряди поминання дорогих їм людей, які вже пішли з життя. Саме родина створює традиції, що перейдуть до наступних поколінь і будуть тим ланцюгом  який єднатиме  сім’ю. Тому кожна українська родина має особисте Дерево Роду.

Кафедра філософії та суспільних наук спільно зі студентським активом профспілкової організації студентів та студентського парламенту університету провела виховний захід – Круглий стіл на тему «Традиційні особливості української родини у контексті сучасних реалій», присвячений відкриттю фотовиставки лікаря та етнографа Едуарда Крутька: «На старих фотографіях - всі молоді». 

Окремі учасники Круглого столу підготували цікаві інформативні доповіді та презентації загальної тематики «Побут, звичаї, традиції, календарна обрядовість та пісні української сім’ї кінця ХІХ – початку ХХ століття», отримали унікальну можливість більше дізнатися про життя наших предків завдяки перегляду світлин, на яких відображені традиції та побут українських родин Полтавської губернії сто років тому. Принесені здобувачами освіти фото із власних сімейних архівів дозволили їм не лише усунути прогалини в історії власного родоводу, а й спроєктувати дух епохи на традиції сучасних  українських родин. Старі сімейні фото, які є вдома у кожного, можна сприймати по-різному, як етнографічний матеріал або як картини та світлини для дослідження власного родоводу.

Наприкінці заходу на всіх учасників чекало спілкування у невимушеній товариській атмосфері за чашкою чаю зі смаколиками.