Майстер-клас з операційної зали транслювався на всю Україну

19 травня 2023
233

Ендоскопічні методи лікування сечокам'яної хвороби стали темою майстер-класу, котрий відбувся вчора в КП «2-а МКЛ  ПМР», яка є клінічною базою кафедри хірургії № 4 ЗВО ПДМУ.

Захід пройшов за підтримки компаній KARL STORZ Україна та «Bionorica».  За їхнього сприяння до Полтави запросили  завідувача відділенням КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» м. Запоріжжя Олександра Унгуряна.

Розповідає директор КП «2-МКЛ ПМР», доктор мед. наук, професор кафедри хірургії № 4 ПДМУ Максим Дудченко:

«Нещодавно спільними зусиллями нашого колективу, департаменту охорони здоров’я ПМР  на чолі з Сергієм Котовим та ЗВО ПДМУ на чолі з Вячеславом Жданом в КП «2-а міська клінічна лікарня ПМР» було створено перше міське урологічне відділення.

Ми поставили перед собою завдання надавати пацієнтам допомогу на сучасному рівні, почали виконувати малоінвазивні операції. Сьогодні стартує новий етап у розвитку урологічної служби – придбано обладнання для проведення через шкірних втручань на нирках».

«У рамках майстер-класу, який проходив у форматі «живої» хірургії з трансляцією з операційної зали на всю Україну, було виконано чотири оперативні втручання  у пацієнтів з конкрементами нирок: двоє пацієнтів з великими конкрементами нирок, розмірами близько  3-х см, та двоє складніших – з коралоподібними конкрементами (К-4), що  займали весь внутрішній простір нирки» - говорить лікар-уролог вищої категорії, завідувач урологічного відділення КП «2-а МКЛ ПМР» Дмитро Щасний.

«Оперативне втручання виконували наступним чином: через один 6 -7 міліметровий прокол в поперековій ділянці  здійснена пункція нирки. А потім    за допомогою потужного лазера камінці  подрібнені і вилучені. Пізніше рештки вилучених конкрементів направлять для  обстеження та подальшої метафілактики сечокам’яної хвороби», - розповів  кандидат медичних наук, асистент кафедри хірургії № 4 Полтавського державного медичного університету, лікар-уролог, хірург Дмитро  Іващенко.

Між оперативними втручаннями відбулися тематичні  лекції. Лікарі-інтерни та викладачі кафедри після завершення майстер-класу провели засідання, на якому підбили підсумки і обговорили хід кожної операції.  «Захід став визначною  подією, де поєднали теорію та практику. Надалі плануємо продовжувати такий досвід у роботі нашої кафедри», - підсумував Дмитро Іващенко.