«Місце шани і вдячності» покликало сьогодні університетську спільноту вшанувати захисників та захисниць України

14 жовтня 2022
654

14 жовтня 2022 року, нинішній День Українського козацтва та День захисників і захисниць України, ввійде в історію ЗВО ПДМУ як перше державне свято, проведене у рамках запровадження Міністерством у справах ветеранів України, Полтавською ОВА, Департаментом освіти і науки Полтавської ОВА – Проєкту «Місце шани та вдячності».

Зранку у фойє адміністративного корпусу університету замайоріли прапори України, м. Полтави та самого ПДМУ. Під ними – новий стенд з назвою «Місце шани і вдячності». На ньому фото викладачів, студентів та випускників університету, які нині на передовій відчайдушно борються з російським агресором. Під позивні розпочалось урочисте дійство їхнього вшанування. На нього прибув голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін. Від імені адміністрації та універсантів почесних гостей, військовослужбовців ЗСУ, вітав ректор ЗВО ПДМУ, професор Вячеслав Ждан. Хвилиною мовчання вшанували пам`ять загиблих.

«Ми пишаємося тим, що серед воїнів ЗСУ є наші колеги і студенти, які боронять Україну від ворожої навали, що ми єдині у своїй праці і прагненні до свободи, адже медики завжди в авангарді подій, а це свідчить про те, що маємо рішучість і сили для звільнення рідних земель від ворога. Ми переможемо! – Україна понад усе!» - сказав ректор університету, професор, полковник у запасі Вячеслав Ждан.

Тримати стрій закликав голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін. Він висловив вдячність військовослужбовцям ЗСУ і з нагоди Дня Українського козацтва і Дня захисників і захисниць України за самовіддане служіння справі визволення України від ворога, успішне здійснення патріотичного виховання громадянина і медика у стінах університету та повсякчасну підтримку воїнів ЗСУ вручив ПочеснІ грамоти ректору університету, професору Вячеславу Ждану та першому проректору, професору Валентину Дворнику.

Голова Ради ветеранів ПДМУ, майор запасу Віктор Лєбєдєв був удостоєний медалі «Відзнака ректора».

Тепло своїх сердець співробітники культурно-мистецького відділу ПДМУ вклали у власноруч виготовлені символічні українські обереги – ляльки-мотанки. «Хай оберігають наших воїнів від наглої ворожої кулі!» - висловила палке материнське побажання очільниця відділу Людмила Сидоренко.

За ініціативи ректора університету, професора Вячеслава Ждана, при підтримці ПК ПДМУ та науково-педагогічного колективу для почесних гостей і військовослужбовців ЗСУ зібрали гуманітарну допомогу у вигляді придбаних комплектів термобілизни. ЇЇ студенти університету вручили присутнім гостям на Святі, а решту комплектів передали для тих воїнів, які не змогли приїхати і нині перебувають на передовій.

Загалом, у цей день в університеті все було підпорядковане тому, аби військовослужбовці, які були поруч, і воїни у цей час безпосередньо на фронті, відчували нашу єдність і підтримку у всьому. Про це свідчили світлини на стенді «Місце шани та вдячності», експонати у народному музеї ПДМУ, тематичний книжково-ілюстративний майданчик, з любов`ю організований бібліотекою ПДМУ і спеціально здійснений для гостей із фронту профорієнтаційний стоматологічний огляд на відповідних кафедрах ПДМУ.

Ми єдині у своєму прагненні здолати ворога і отримати над ним Перемогу! Це рефреном звучало упродовж всіх заходів у цей день в університеті. І ми переможемо! Так буде! Слава Україні! Героям слава!