Міжнародне стажування: опанування найновіших технологій реалізації змісту навчання в проєкції на вітчизняний і європейський освітні стандарти

14 червня 2023
247

Доцентка кафедри українознавства та гуманітарної підготовки Полтавського державного медичного університету  Марина Жовнір  завершила підвищення кваліфікації для науково-педагогічних працівників «Сучасні зміни, специфічні та відмінні риси системи вищої освіти в країнах Європейського Союзу» в Університеті менеджменту безпеки в м. Кошиці, Словаччина.

Метою стажування було підвищення рівня теоретичної та практичної підготовки науково-педагогічних працівників, опанування новітніх унікальних методів і методик навчання, які активно впроваджуються в освітню галузь європейськими країнами, передовсім Польщею і Словаччиною. Крім того, участь у стажуванні сприяє стрімкому інформаційному обміну й активному розширенню наукових контактів.

Марина Жовнір, ділячись враженнями, розповідає про те, що Програмою стажування було передбачено ознайомлення зі специфікою вищої освіти в країнах ЄС, особливостями організації навчально-виховного процесу в університетах Європи у форматах онлайн / офлайн, із вимогами до присудження наукових ступенів доктора й кандидата наук, присвоєння вченого звання старшого наукового співробітника європейського формату, із загальними засадами й алгоритмом реалізації принципів академічної мобільності й академічної інтеграції. Крім того, було акцентовано на новітніх реформах освітньої й наукових сфер у країнах ЄС.

Під час аудиторної роботи була нагода поспілкуватися і з доцентсько-професорським складом словацького університету, і з вітчизняними спеціалістами-педагогами, які мають багаторічний досвід викладання. Обмінявшись корисною інформацією з колегами, отримавши цінні знання від лекторів із солідним досвідом педагогічної діяльності в різних країнах, ознайомившись із навчальними матеріалами на дистанційних платформах, можна було почерпнути нове й украй необхідне про організацію навчального процесу в країнах Європейського Союзу як орієнтир модернізації освітньої діяльності України в контексті європейських вимог і загальної євроінтеграції. Ці знання можуть і будуть екстрапольовані на підготовку вітчизняних спеціалістів нової генерації, які відповідають європейському стандарту.

Подібні закордонні стажування науково-педагогічних працівників дають можливість утілити в життя інтенцію вдосконалювати професійну компетентність, опановувати найновіші технології реалізації змісту навчання в проєкції на вітчизняний і європейський освітні стандарти.