Міжнародні зв`язки: практичне стажування в університетській клініці Королеви Єлизавети в Глазго. Дещо про набутий цінний досвід

22 червня 2023
241

Лада Гритченко, здобувачка вищої освіти 5 курсу медичного факультету № 1 поділилася враженнями про навчання за програмою клінічних циклів в рамках партнерства між Університетом Глазго та Полтавським державним медичним університетом.

«Це був беззаперечний мультидисциплінарний та інтернаціональний досвід. Я мала можливість поспілкуватися з лікарями майже з кожного куточку світу. Система охорони здоровʼя у Великобританії відрізняється у різних адміністративно-політичних частинах. Наприклад, у Шотландії – це безкоштовне лікування та забезпечення усіма лікарськими засобами для усіх резидентів, яке покривається податками громадян та пожертвами на лікарні.

Наше навчання було розділене на декілька циклів: педіатрія, неврологія, внутрішня медицина, трансплантологія/хірургія/анестезіологія, кардіологія, гінекологія і неонатологія.

Основна частина нашого навчання складалася з ранкових щоденних обходів та прийому пацієнтів по типу поліклінічного. Також можливість відвідувати симуляційні центри, де манекени програмують на відігравання специфічного стану і є можливість розмовляти з уявним пацієнтом у режимі реального спілкування для повноцінної імітації реальної ситуації.

Операції, які я відвідувала, були або роботичні, або ж виконані людиною. І майже завжди надавалася можливість асистування. Декілька операцій які я відвідувала – це трансплантація нирки, радикальна/тотальна гістеректомія, операційна корекція косоокості у дитини, кесарів розтин, тощо. Під час циклу кардіології я спостерігала за виконанням ЕХО, де лікар пояснював механізм роботи апарату, що ми бачимо та що шукаємо. А під час циклу гінекології – УЗД органів тазу та трансвагінальне УЗД.

З деякою періодичністю я здавала історії хвороби. Для цього самостійно обирала пацієнта, опитувала та обстежувала, читала результати обстеження, писала для себе короткі нотатки й усно розповідала куратору, який потім міг задавати додаткові запитання.

Оскільки генетичні дослідження у цій країні це такий же рутинний аналіз як у нас загальний аналіз крові, то тут діагностується безліч генетичних захворювань, які у рутинній практиці рідко зустрічаються (наприклад, Huntington’s disease, синдром Нуна, синдром сенсобренар). У цій поїздці я навчилася читати ази ЕКГ, ази КТ мозку та виявлення інсульту, розсіяного склерозу, крововиливу у мозок, та виявляти свіжий тромб на знімку. Розширила знання у розумінні рентгенівського знімку грудної клітки.

Я мала можливість познайомитися з головою медичної школи у Глазго - професором Метью Уолтерсом, який оцінив рівень знань, здобутий у ПДМУ. Він провів декілька занять, де він представляв мене пацієнту, а я опитувала та обстежувала пацієнта і потім ми обговорювали, що я зробила вірно, а над чим необхідно попрацювати. А також просив поставити попередній діагноз.

Я пишаюся, що змогла поставити діагноз Гієна-Барре та зробити диференційну діагностику і цим  вразила професора.

Окрім знань, дана поїздка дала можливість побачити усю красу Обʼєднаного Королівства.

Неможливо вмістити у коротку розповідь усі набуті знання та усе, що я змогла побачити, але, безперечно, це був неймовірний досвід».