На диспуті визначали власні погляди на дотримання культури мовлення і вживання нецензурних слів: інформація для роздумів

30 березня 2023
330

Темою диспуту представники студентських органів самоврядування університету, як то: Студентського парламенту, профспілки студентів та студентського омбудсмену ПДМУ обрали «Культуру молодіжного мовного спілкування». Обговорювали при цьому захаращеність літературної мови вживанням нецензурної лексики.

На запрошення Голови профспілкової організації студентів ПДМУ участь у проведенні молодіжного диспуту взяв також військовий капелан окремої частини Національної гвардії України Геннадій Коваленко.

Щодо актуальності теми: тези виступів учасників диспуту.

В останній непростий для країни час особливого поширення почало набирати лихослів'я, Використання нецензурної лексики досить поширене серед молоді. Для підлітків лайка послуговує своєрідним засобом самоствердження. А от військові, зокрема, використовують лайку як розряд від стресових факторів, або ж скорочення діалогу-заклику до дії у ситуаціях, коли за браком часу ніколи вдаватися до науково естетичних роз'яснень. Хоч на перший погляд, лайка — це й звільнення почуттів, багато людей при цьому помітило, що лихослів'я свою чергу також породжує лихослів'я! Отже, поводитися з мовою так негоже. То що тоді? Тамувати негативні емоції чи таки вчитися культурі мовлення? Дотримуватися її за будь яких обставин. Розбіжність у поглядах стала кульмінацією диспуту.

Треба при цьому зазначити, що в окремих країнах використання нецензурної лайки як образа гідності є непристойністю, а тому вважається кримінальним злочином. У нашій країні згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, публічне вживання нецензурної лайки може розцінюватися як дрібне хуліганство (стаття 173), що карається штрафом (3-7 НМДГ) або громадськими роботами (40-60 годин), або ж виправними роботами (1-2 місяці з відрахуванням 20 % заробітку), або адміністративним арештом (до 15 діб). Законодавці неодноразово порушували питання про протидію лихослів'ю, подаючи проєкти законів про «дематюкацію української мови».