Науковці ПДМУ взяли участь у діалозі

02 травня 2023
603

Професійний діалог у формі «круглого столу» фахівців та науковців у галузі кризової психології і психіатрії та обмін досвідом практичної діяльності з пацієнтами у кризових станах відбувся на базі інноваційної лабораторії психодіагностики та корекційно-розвівальної роботи кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка ім. Ю.Кондратюка». На ньому з темою «Комплексна психологічна реабілітація військовослужбовців та членів їхніх сімей від психологічних наслідків бойової травми» наш університет представляли викладачі кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ПДМУ Лариса Герасименко, Рустам Ісаков, Вадим Рудь. Серед учасників круглого столу - практичні психологи Полтавського «Центру допомоги врятованим», військові психологи окремих військових частин Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби України у Полтавській області, військові психологи групи контролю бойового стресу Полтавської окремої бригади територіальної оборони; викладачі і наукові фахівці інших полтавських закладів вищої освіти.

Науковці ПДМУ представили свої доповіді на теми - «Основні фактори, що впливають на психологічну адаптацію до цивільного життя військовослужбовців після повернення із зони бойових дій»; «Психологічні стратегії, що можуть допомогти військовослужбовцям та членам їх сімей адаптуватися до життя в цивільному середовищі після тривалої служби в армії»; «Методи та техніки психологічної реабілітації військовослужбовців та членів їх сімей, що страждають на посттравматичні стресові розлади (ПТСР)». Найважливішою частиною проведення круглого столу був час для відповідей наших колег на конкретні запитання військових психологів та розбір персональних життєвих випадків і ситуацій. Лариса Герасименко презентувала також два нових авторських кафедральних навчальних посібників з основ загальної і медичної психології, психічного здоров’я та міжособового спілкування.

Захід організатори присвятили Дню прикордонника України. На завершення учасники обговорили ідею продовження діалогу разом з кризисними та військовими психологами і психіатрами вже у Полтавському державному медичному університеті.

Це важливо

Кожна людина відрізняється від іншого і з кожним днем відрізняється сама від себе. Кризова психологія вивчає особливості поведінки людини в ситуації кризової події чи катастрофи, стратегії подолання невизначеності життєвого шляху, внутрішньо-особистісні механізми та програми психологічної допомоги і підтримки.

Вона набуває особливого значення в умовах нестабільних, надзвичайних ситуацій, таких як війна, та психотравмуючих впливів, що їх переживає сучасне українське суспільство. Ознаками кризових станів може бути високий рівень тривоги або почуття безпорадності, гніву, апатії, фізіологічної втоми, зниження самооцінки. Тобто, всі ті стани, які ми всі можемо відчувати зараз у зв’язку з війною.