Пам`яті Науковця, Лікаря, Вчителя, Колеги: Університет сьогодні вшановує

07 червня 2023
236
Пам`яті Науковця, Лікаря, Вчителя, Колеги: Університет сьогодні вшановує

7 червня 2023 року минає 70 років від дня народження доктора медичних наук, професорки Наталії Миколаївни Грицай. Життя видатної вченої, енергійної організаторки охорони здоров’я й науки в медичній галузі, беззастережно відданої медицині людини, чиє все життя було нерозривно пов’язане з Полтавським державним медичним університетом (ПМСІ, УМСА), як світло далекої зірки і сьогодні сягає університетських небосхилів, залишається яскравим взірцем для наслідування відданості улюбленій справі та людям.

Колеги, її студенти та друзі згадують надзвичайно красиву, усміхнену, привітну, доброзичливу і світлу людину, енергійну і завжди по вінця в улюбленій роботі Жінку, Професорку, Навчительку майбутніх лікарів і Друга. Такою була, такою є, такою завжди буде у пам`яті усіх, хто з нею вчився, кого вона вчила, хто з нею працював, кого вона лікувала!

Адміністрація ПДМУ на чолі з ректором Вячеславом Жданом, науковий відділ, яким вона багато років керувала на посаді проректора з наукової роботи УМСА, глибоко сумують з передчасної втрати Наталії Миколаївни Грицай і у день 70-ліття, до якого їй не судилося дожити, сьогодні вшановують її пам`ять.

До життєвого шляху Н. М. Грицай

Народилася Наталія Грицай у Полтаві. Вищу освіту здобула в Полтавському медичному стоматологічному інституті. З 1981 по 1985 рік працювала старшим лаборантом кафедри нервових хвороб із курсом нейрохірургії, а протягом 1985-1989 рр. керувала науково-дослідницьким сектором інституту й за сумісництвом працювала асистентом кафедри нервових хвороб. Наполегливо й цілеспрямовано займалася науковими дослідженнями. У 1986 році захистила кандидатську дисертацію. З 1989 року керувала Центральною науково-дослідною лабораторією інституту. У цьому ж році була обрана доцентом кафедри нервових хвороб. З 1991 року – проректор з навчальної роботи, а в 1992 році призначена на посаду проректора з наукової роботи Української медичної стоматологічної академії.

За час роботи Наталії Миколаївни на посаді проректора наукова діяльність в академії значно поліпшилася: було підготовлено 85 докторів медичних наук, 351 кандидата медичних наук, створено спеціалізовану вчену раду для захисту докторських і кандидатських дисертацій зі спеціальності «Стоматологія». У 1994 році Н.М. Грицай успішно захистила докторську дисертацію «Індивідуалізація лікування хворих із початковими проявами недостатності кровопостачання головного мозку на основі вивчення патогенетичних механізмів». У 1995 році професор, доктор медичних наук Н.М. Грицай була обрана на посаду завідувача кафедри нервових хвороб із нейрохірургією і курсом медичної генетики УМСА, де працювала до останніх років життя.

Професор Н.М.Грицай сформувала власну наукову школу: під її керівництвом виконано докторську й 7 кандидатських дисертацій, вона підготувала 9 магістрів, 14 клінічних ординаторів, десятки лікарів-неврологів, які пройшли інтернатуру й підвищили фаховий рівень на кафедрі нервових хвороб. Опубліковано понад 350 наукових праць Н.М. Грицай, які донині не втратили своєї актуальності. За її редакцією видано 45 тематичних збірників наукових праць, 4 монографії (дві присвячено проблемам гемостазу в неврології, дві – проблемам нейростоматології), 5 навчальних посібників, 2 підручники «Нервові хвороби» (для студентів медичного і стоматологічного факультетів). Отримано 4 авторські свідоцтва й 2 патенти на винаходи.

Зусиллями Наталії Миколаївни Грицай у Полтаві було створено Центр для лікування хворих на розсіяний склероз і паркінсонізм. Професорка Н.М. Грицай тривалий час була членом експертної ради при ВАК України, членом правління Українського товариства неврологів, психіатрів і наркологів, головою товариства неврологів Полтавської області, членом редколегій 5 медичних журналів, лікарем-неврологом вищої категорії. Мала почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», нагороджена знаками «Відмінник охорони здоров’я» і «Відмінник освіти України».