Полтавський державний медичний університет оголошує прийом на підготовку фахівців з вищою освітою за ступенем доктора філософії через аспірантуру

30 червня 2022
474
Полтавський державний медичний університет оголошує прийом на підготовку фахівців з вищою освітою за ступенем доктора філософії через аспірантуру

Для української системи вищої освіти ступінь доктора філософії є досить «молодим» – присуджувати у нас його розпочали у 2020 році. Отже, доктор філософії – це освітньо-науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста). Законом України «Про вищу освіту» (2014 р.) науковий ступінь кандидата наук  прирівнюється до наукового ступеня доктора філософії.

Прийом на підготовку фахівців з вищою освітою за ступенем доктора філософії галузі знань 22 «Охорона здоров’я» здійснюється   через аспірантуру за спеціальностями:

221 – Стоматологія, термін навчання 4 роки;

222 – Медицина, термін навчання 4 роки;

228 – Педіатрія, термін навчання 4 роки;

229 – Громадське здоров’я, термін навчання 4 роки;

галузі знань 09 – Біологія за спеціальністю:

091 – Біологія, термін навчання 4 роки.

Хто може вступати до аспірантури для навчання за вказаними спеціальностями? 

Для здобуття ступеня доктора філософії в аспірантурі за спеціальностями відповідного спрямування приймаються особи, які здобули ступінь магістра (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста) з відповідної спеціальності.

Здобувати ступінь доктора філософії можна за очною (денною або вечірньою), заочною формою навчання.

Очна (денна) форма навчання передбачає повну зайнятість аспіранта на відповідній кафедрі закладу, за очною (вечірньою) формою можуть навчатися особи, які працюють у закладах охорони здоров’я чи закладах вищої освіти м. Полтава та Полтавського району. Заочна форма здобуття вищої освіти для здобувача відрізняється значною індивідуалізацією освітнього процесу, аудиторні види занять аспіранти відвідують у період двох сесій наприкінці кожного семестру протягом року.

За якими джерелами фінансування здійснюється підготовка в аспірантурі? 

Підготовка за очною (денною) та очною (вечірньою) формами навчання здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, причому аспіранти очної (денної) форми отримують стипендію. Контрактною є заочна форма підготовки і підготовка іноземців в очній (денній) аспірантурі. Зауважимо, що громадяни України мають право здобувати вищу освіту ступеня доктора філософії, якщо цей ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за кошти державного або місцевого бюджету.

Які документи необхідні для вступу до аспірантури? 

 Вступники до аспірантури подають на ім'я ректора Полтавського державного медичного університету наступні документи:

1) власноруч написану заяву;

2) особовий листок з обліку кадрів;

3) список опублікованих наукових праць (за наявності);

4) копію диплома про закінчення закладу вищої освіти;

5) сертифікати тестів TOEFL або International English Language Testing System, або Cambridge English Assessment, або TestDaF, або DELF, або DALF (за наявності);

6) копію паспорта та довідки про присвоєння індивідуального податкового номера;

7) рекомендацію передбачуваного керівника (у довільній формі);

8) копію сертифіката лікаря спеціаліста з відповідної спеціальності,сертифіката лікаря-спеціаліста після навчання на циклах спеціалізації;

9) копію сертифіката про складання ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок 3» або свідоцтва про підготовку в клінічній ординатурі (для іноземних громадян).

Які терміни вступної кампанії до університету? 

Строки прийому заяв та повних комплектів обов`язкових документів від осіб, які беруть участь у вступних випробуваннях до аспірантури: 18.07.2022 – 19.08.2022.

Проведення вступних випробувань до аспірантури: 22.08.2022 – 29.08.2022.

Зарахування до аспірантури за рахунок коштів державного бюджету та за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб: до 01.09.2022.

Яким чином відбувається конкурсний відбір претендентів? 

Конкурсний відбір для зарахування до аспірантури з метою здобуття вищої освіти ступеня доктора філософії здійснюється за результатами вступних випробувань.

Вступні випробування складаються із:

1) вступного іспиту зі спеціальності в обсязі програми рівня вищої освіти магістра з відповідної спеціальності;

2) вступного іспиту з іноземної мови;

3) вступного іспиту з філософії;

4) презентації дослідницьких пропозицій і досягнень.

Причому, вступник, який підтвердив свій рівень знання англійської мови дійсним сертифікатом тестів TOEFL або International English Language Testing System, або сертифікатом Cambridge English Assessment (не нижче рівня В2 Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти чи аналогічного рівня); німецької мови – дійсним сертифікатом TestDaF (не нижче рівня В2 Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти чи аналогічного рівня); французької мови – дійсним сертифікатом тесту DELF або DALF (не нижче рівня В2 Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти чи аналогічного рівня), звільняється від складання вступного іспиту з іноземної мови. Під час визначення результатів конкурсу зазначені сертифікати прирівнюються до результатів вступного іспиту з іноземної мови з найвищим балом.

Вступник, який підтвердив свій рівень знання іноземної (англійської, німецької, французької) мови дійсним сертифікатом, що не входить до вищевказаного переліку, може претендувати на складання вступного іспиту з іноземної мови за результатами співбесіди з іноземної мови.

Які особливості вступного випробування «Презентація дослідницьких пропозицій і досягнень»?

Презентація дослідницьких пропозицій і досягнень – форма вступного випробування, передбачена під час вступу на здобуття третього (освітньо-наукового рівня вищої освіти), що полягає в заслуховуванні та обговоренні наукового повідомлення вступника.

Презентація дослідницьких пропозицій і досягнень  готується вступником до аспірантури особисто і є стислим викладом науково-дослідних ідей стосовно розуміння та перспектив дослідження обраної наукової проблеми, та може супроводжуватися мультимедійною презентацією.

У презентації дослідницьких пропозицій і досягнень обґрунтовуються актуальність наукового дослідження, ступінь її розробленості у вітчизняній і зарубіжній науці; пропонуються основні завдання та можливі шляхи їх вирішення; визначаються об’єкт і предмет дослідження; наводиться інформація про наукові досягнення, опубліковані наукові праці.

Орієнтована структура презентації дослідницьких пропозицій і досягнень може включати наступний перелік, що не є вичерпним:

- актуальність вибраної тематики;

- ступінь її розробленості у вітчизняній і зарубіжній науці;

- основні завдання та можливі шляхи їх розв’язання;

- власні напрацювання у напрямі обраної тематики;

- передбачувана тема дисертаційної роботи;

- об’єкт та предмет дослідження;

- передбачувана структура (дизайн) наукового дослідження; 

- власні наукові праці тощо.

Де знайти вичерпну інформацію щодо вступу до аспірантури? 

З правилами прийому до аспірантури Полтавського державного медичного університету можна ознайомитись, перейшовши за посиланням: https://www.pdmu.edu.ua/storage/sections_nv/docs_links/mD9CQelyB1MtuQsNWpnfmtECoUMCy88kiNimdLoI.pdf.

Також пропонуємо переглянути матеріали за посиланнями:

https://www.pdmu.edu.ua/storage/sections_nv/docs_links/WUdGDUxcPxEjeEcz6R1OQ6R9GsCBg5ZzF2OPI72e.pdfhttps://www.youtube.com/watch?v=pQFYOMqLRTo

За детальною інформацією звертайтеся телефоном (0532)56-08-23 та електронною поштою polstomumsa@gmail.com

Чекаємо вступників за адресою: м. Полтава, вул. Шевченка, 23, кабінет 221 адміністративного корпусу.