Світ відзначив Всесвітній день моніторингу якості води (World Water Monitoring Day): обговорення на кафедрі гігієни та екології у ПДМУ

19 вересня 2023
307

Цікавий факт: 70% земної поверхні займає вода, з яких лише 1% світової води залишається для пиття, приготування їжі, прання, сільського господарства та промисловості.

18 вересня 2003 року  світ відзначив Всесвітній день моніторингу якості води (World Water Monitoring Day), який був створений за ініціативи американського Фонду чистої води як глобальна освітня програма. Вона була названа згодом «Всесвітньою проблемою моніторингу води» та «Викликом води EarthEcho» і має на меті підвищення обізнаності суспільства про проблеми водних ресурсів планети та участь у захисті від забруднення. Адже від якості води, її складу, залежить здоров’я всього людства.

Програма надає можливість людям самим здійснювати базовий моніторинг стану місцевих водойм і проводиться за підтримки Федерації водного середовища (Water Environment Federation, WEF) і Міжнародної водної асоціації (International Water Association, IWA).

Традиційно цього Дня відбувається взяття проб води в різних водоймах нашої планети для оцінки її якості та безпеки для життя людей і живих організмів. Бажаючим пропонується провести ряд нескладних тестів по визначенню якості води в місцевих річках, озерах та інших джерелах, а результати опублікувати на сайті Всесвітнього дня моніторингу якості води (WWMD).

То ж цього дня викладачі кафедри гігієни та екології У ПДМУ провели бесіди зі студентам, присвячені бережному ставленню до води, обговорили основні гігієнічні вимоги до питної води для споживання населенням та з’ясували, що на сьогодні в Україні контроль за якістю і безпечністю води здійснюється згідно з Державними санітарними нормами і правилами (ДСанПіН) «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру» (наказ № 683 від 22.04.2022).

Будьмо відповідальними і бережімо один із найцінніших ресурсів нашої Планети!